Subota, Lipanj 23, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

MUP ZDK: U tijeku kampanja "SMANJI BRZINU-SPASI ŽIVOT

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je, kako smo već informirali javnost, u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti iz svoje nadležnosti, na kontroli vozača i vozila, te dokumentiranju i sankcioniranju prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Cilj naznačenih aktivnosti je smanjenje broja prometnih nezgoda i prekršaja u prometu , kako bi se unaprijedilo postojeće stanje, te postigao visok stupanj sigurnosti prometa na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

U nastavku naznačenih aktivnosti, koje se poduzimaju u okviru Operativnog plana na poboljšanju sigurnosti prometa, planirana je i zavedena kampanja pod sloganom "SMANJI BRZINU-SPASI ŽIVOT", koja će se u narednih mjesec dana sprovoditi na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru zavedene kampanje, policijski službenici će prilikom zaustavljanja i kontrole vozila, vršiti podjelu letaka, na kojim su, pored slogana kampanje, predočene autentične fotografije prometnih nezgoda s tragičnim posljedicama, kao i zakonske odredbe u pogledu kazni za prekoračenja dozvoljene brzine.

Kako je planirano, u okviru ove kampanje će se poduzimati i aktivnosti na kontroli poštivanja obaveza vozača prema pješacima, a posebne mjere će biti poduzimane u svim gradovima i na ulicama u blizini škola, uzimajući u obzir početak školske godine i veće prisustvo djece na ulicama i pješačkim prijelazima.

Tijekom ovih aktivnosti, bit će pojačano prisustvo policijskih patrola na gradskim ulicama, kako bi se svim pješacima, a naročito đacima, pružila maksimalna sigurnost.

Kampanju će provoditi službenici svih policijskih stanica Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a glavni cilj ove kampanje je kontrola brzine kretanja vozila i dokumentiranje svih slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila.

Prilikom podjele letaka, policijski službenici će vozačima ukazivati na značaj poštivanja prometnih propisa, te rizika i opasnosti koje proizilaze iz brze vožnje, kao i na važnost i obavezu poštivanja svih prometnih propisa, posebno onih koji se odnose na sigurnost pješaka u prometu .

Nadamo se da će naznačene aktivnosti rezultirati željenim efektima i da će vozači i drugi sudionici u prometu , ove aktivnosti shvatiti krajnje ozbiljno, uz uvažavanje i poštivanje svih prometnih propisa, kako bi se u konačnici, našim zajedničkim aktivnostima i naporima, unaprijedila sigurnost odvijanja prometa na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.