Održana sjednica Udruženja penzionera/umirovljenika Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Tridesetak članova i članica Udruženja raspravljalo je, po prvi puta ove godine o problemima s kojim se njihova populacija susreće, o svim mogućnostima i aktivnostima koje su planirali za ovu tekuću godinu.

Kao najbitniju stavku o kojoj se danas raspravljalo je prijedlog proračuna, tj. financijska sredstva s kojim Udruženje penzionera/umirovljenika raspolaže, iako je do sada poslovalo u plusu, navode kako se i ovu godinu nadaju istom ili boljem ishodu.

Ramiz Derlić, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera/umirovljenika kazao je kako su usvojili program rada za narednu godinu, povećana su i sredstva pomoći najugroženijim članovima, tzv. Paketi pomoći čija vrijednost sada iznosi 30 KM. Povećana su financijska primanja, a nadamo se pored naših druženja za Dan penzionera i Dan žena, ostvariti još po neki izlet.

 

Galijašević: Počinjemo pregovore za formiranje vlasti u ZDK-u

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA i aktualni premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević izjavio je, nakon današnjeg raspada parlamentarne koalicije sedam stranaka u tom kantonu, da je to za njega bio  očekivan rasplet.

-Nažalost, krenulo se u formiranje vlasti bez SDA, koja je relativni pobjednik i sa najviše, 11 osvojenih mandata u Skupštini ZDK. Nakon svega, samo smo izgubili vrijeme. Ali, mi krećemo u pregovore s partnerima s kojima se podudara naš program - rekao je Galijašević za Fenu.

Kako je naveo, s obzirom da su u koaliciji sa HDZ-om, koji ima tri zastupnika, zasad počinju s potporom 14 zastupnika.

-Vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti skupiti glasova zastupnika - kaže Galijašević, koji nije želio prognozirati ni kada bi mogli imati oformljenu novu parlamentarnu većinu niti Vladu.

O tome je rano govoriti, dodaje, ali više će znati nakon prvog kruga razgovora s mogućim partnerima. Javnost će biti blagovremeno informirana o terminima tih pregovora, ističe Galijašević.

(fena)

Pokazna vježba članova GSS-a i Crvenog križa Žepče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U subotu 26. Siječnja u prostorijama Crvenog križa Žepče s početkom u 11 sati pripadnici kluba spasilaca GSS-a Žepče i Mladi Crvenog križa Općine Žepče  upriličit će edukativno druženje i pokaznu vježbu iz pružanja prve pomoći s realističnim prikazom povreda, stanja i oboljenja i načinom saniranja.

Na ovom druženju volontera i aktivista bit će predstavljen rad i aktivnosti Kluba spasilaca GSS-a Žepče i Mladih Crvenog križa Općine Žepče.   

21.siječanj - MEĐUNARODNI DAN ZAGRLJAJA

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pet do šest zagrljaja na dan učinit će Vam život dužim i ljepšim, tako smatraju psiholozi, a zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je današnji dan proglasio međunarodnim danom zagrljaja.


Da grljenje ima u najmanju ruku ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio.


Osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali - rekla je Virginia Satir. Svjetski poznati psiholog Jack Canfield u svojoj teoriji o grljenju navodi kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.


Kažu:
• 4 su zagrljaja potrebna za preživljavanje
• 8 za održavanje
• 12 za napredovanje.

Istraživanja su pokazala da o grljenju ovisi i naša inteligencija, pa se vjeruje da će ona djeca koju se više grli biti inteligentnija od one koju su roditelji manje grlili.


Ovaj dan trebali biste proslaviti tako što ćete ponuditi zagrljaj kome god poželite. Zagrljaj sa strancem isto tako ima pozitivan učinak na psihičko i fizičko zdravlje Zato požurite i zagrlite nekog. Zagrljaj je prekrasan dar – jedna veličina odgovara svima!

 

 

U grčkom parlamentu rasprava o sporazumu s Makedonijom

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Grčki parlament počeo je u ponedjeljak raspravu o povijesnom sporazumu čiji je cilj normaliziranje odnosa s Makedonijom, dan nakon što su u Atini izbili nasilni protesti protiv sporazuma.

Prespanskim sporazumom bi Makedonija promijenila  naziv u Republika Sjeverna Makedonija, dok bi u zamjenu Grčka povukla svoje primjedbe na ulazak sjevernog susjeda u NATO, a potencijalno i za Europsku uniju.

 O sporazumu se raspravljalo u ponedjeljak u odboru grčkog parlamenta za obranu i vanjsku politiku, koji je pod snažnim kritikama opozicijskih stranaka koje kažu kako previše priznaje Makedoniji.

 Plenarna sjednica grčkog parlamenta započet će raspravu u srijedu, prije glasanja koje je okvirno zakazano kasno u četvrtak.

 Vlada ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa bori se da osigura većinu koja je potrebna za sporazum i možda će trebati podršku čak šest zastupnika opozicije, navodi AP.

 U nedjelju, nekoliko desetaka tisuća ljudi okupilo se ispred parlamenta kako bi protestirali protiv sporazuma, a najmanje 25 policajaca ozlijeđeno je tijekom sukoba s demonstrantima.

PU Žepče: Izgorio osobni automobil u Brezovom Polju

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
ilustracija

Danas u 11,15 minuta, žepački vatrogasci su dobili dojavu da na autobusnom stajalištu u Brezovom Polju gori osobni automobil. Odmah po dojavi vatrogasci su se uputili na teren, te su pristupili gašenju požara. Na sreću, u požaru nije bilo povrijeđenih osoba, a automobil je uspješno ugašen.

Pripadnici PU Žepče obavili su očevid na mjestu događaja, te su došli do zaključka da je došlo do samozapaljenja automobila.

Promet na magistralom putu M-17 kratko je bio u prekidu, no trenutno se odvija bez poteškoća, potvrdio je za Radio Žepče načelnik PU Žepče Vladimir Jozinović.

Vijeće ministara danas ponovo o nacionalnom programu i NATO putu BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici trebalo bi razmatrati Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018-2019. godine.

 Usvajanje ovog programa posljednji je uvjet za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

 

Danas će biti održana sjednica vlade Bosne i Hercegovine na kojoj se kao 32. točka dnevnog reda nalazi "Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019. godine". Kao predlagač ove tačke navodi se Komisija za NATO integracijski proces BiH.

 

Političari iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a koji nisu dio Vijeća ministara BiH, žestoko se suprotstavljaju usvajanju Nacionalnog programa pri tome se pozivajući na Rezoluciju Narodne skupštine RS-a kojom je entitet RS proglasio vojnu neutralnost po uzoru na Srbiju.

 

Ministri iz reda srpskog naroda Mirko Šarović, Igor Crnadak i Dragan Mektić zalažu se za skidanje ove tačke s dnevnog reda pod obrazloženjem da nisu ispunjeni formalno-pravni uvjeti da se ova točka uopće nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao.

 

Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana za NATO će odrediti i tempo formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Naime, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su poručili da neće podržati imenovanje mandatara za novi saziv iz SNSD-a Zorana Tegeltije dok se ne usvoji godišnji plan za NATO.

 

U isto vrijeme SNSD pokušava blokirati rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog neimenovanja novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Šef Kluba zastupnika iz reda SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac nedavno je za Klix.ba kazao da je prije svega neophodno definirati tko je struktura vlasti na državnom nivou i da je potpuno politički neozbiljno probijati rokove kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnih ministara.

 

"Iz tog razloga mi smo tražili odgađanje sjednice Zastupničkog doma PSBiH. To su snažni argumenti jer danas nitko u ovoj zemlji ne zna tko je struktura vlasti na nivou institucija BiH.

 

Smatram da Zastupnički dom PSBiH ne treba žuriti kada je riječ o formiranju stalnih radnih tijela, odnosno komisija, dok se ne izabere novi saziv Vijeća ministara BiH", kazao je Košarac.

Izvor: klix.ba

Bradarić više nema podršku dovoljno zastupnika u Skupštini ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Parlamentarna većina u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) više ne postoji. Na današnjem sastanka u kabinetu predsjedavajućeg Skupštine ZDK Ismeta Sarajlić (SBB), mandatar Mehmed Bradarić (SDP), objavio je da više nema podršku sedam stranaka i neophodnih 18 zastupnika.

 

- Još u petak, odlukom vrha stranke, koaliciju su napustila tri zastupnika SBB, a nakon današnjeg priopćenja za javnost iz Stranke za BiH, jasno je da smo ostali na podršci 17 zastupnika - kaže Bradarić.

 

On dodaje da će pokušati i dalje da oformi većinu te skupiti potrebnih 18 glasova za svoju vladu, ali što se tiče eventualne koalicije sa SDA, Bradarić kaže kako on u tome sigurno neće sudjelovati.

 

- Članovi SDP-a, koji su tu na sastanku, koji su i članovi Predsjedništva, za takve dogovore ne znaju. Ali, ono što ja mogu sa sigurnošću tvrditi, 100 posto, i ako dođe do takve kompozicije, Bradarić Mehmeda u svemu tome nema - kazao je Bradarić, dodajući kako je on tek 14. siječnja ušao u priču oko sastava Vlade ZDK te da je to, vjerojatno, bilo i prekasno.

Potkategorije