Foto i Audio:Marija Križanović i Zora Tomić čuvaju tradiciju izrade marinskih svijeća

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna


Marinska svijeća se tradicionalno uoči blagdana Marine ili Svijećnice pravi u žepačkom kraju i okolici, a na sam blagdan, 2. veljače se blagoslivlja u crkvi.


Puno truda, vremena, umješnosti i znanja treba uložiti u izradu svijeća, na onaj tradicionalni način baš kao što su to činile naše bake i prabake.


Danas je marinska svijeća dragocjen poklon, koji se pomno čuva. Nekada nije bilo kućanstva u ovome kraju koje nije imalo smotane marinske svijeće koje su se palile i u vremenu žalovanja, prilikom pokopa, ali i molitve za pomoć u nevolji, posebice od vremenskih nepogoda.

Danas je u našim domovima sve manje pravih marinskih svijeća koje mirišu na vosak i vraćaju nas u djetinjstvo, a mlađe generacije nisu se susreli s marinskom svijećom, njezinim značenjem i samom izradom.


Koliko je bitno da ova lijepa tradicija, koja je jedna od posebnosti žepačkog kraja, traje i dalje, znaju u MZ Vinište gdje su i ove godine odlučili organizirati radionicu izrade marinskih svijeća.

Gospođe Marija Križanović i Zora Tomić umijeće izrade marinske svijeće naučile su još usvojim mladim danima od svojih od majki i baka, a danas to svoje znanje prenose na mlađe kako bi se ova tradicija sačuvala od zaborava.

Kako kažu, postupak izrade nije kompliciran, bitna je priprema i sama organizacija, a za izradu je potreban konac i to isključivo pamučni i prirodni vosak. Obično je u izradu marinske svijeće potrebno iskustvo i umješnosti najmanje tri osobe koje će sudjelovati u procesu izrade marinske svijeće.

Koja je poruka koju nam nosi marinska svijeća, koje značenje ima, kako se izrađuje, što nam je sve potrebno za izradu, poslušajte na linku. Naše gošće su Marija Križanović i Zora Tomić.

 

 

 

Postignut dogovor između mještana Željeznog Polja i ŠPD-a

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nekontrolisane sječe šume, mještani Željeznog Polja proteklih dana su organizovali 24-satne dežure na lokalnom putu. Prije 5 godina ovo područje su zahvatile katastrofalne poplave i klizišta koja su prouzročila ogromnu materijalnu štetu, a jedan od razloga je svakako i pretjerana eksploatisanost šuma u željeznopoljskom kraju.

"Planina i šuma su rezervoar vode za ovih 5.000 stanovnika. Klizišta su poremetila ovo područje i nova sječa će stvoriti samo još veće probleme. Nedostatkom šume imat ćemo nova klizišta, vode već imamo manje, a svaka kiša stvara bujične potoke jer nema šume. Zadnjih godina su dosta isjekli i sada se borimo da prestanu", kazao je mještanin Suvad Hadžić.

Danas su, pak, predstavnici MZ Željezno Polje i ŠPD-a održali sastanak gdje je postignut dogovor da se ispred MZ Željezno Polje dostavi zahtjev za potpunom revizijom šumsko-prirodne osnove po kojoj se trenutno radi i da se zona iznad Željeznog Polja proglasi zaštićenom šumskom zonom, kazao je za naš radio Muhamed Sinanović.

„U toj zoni će svi radovi biti svedeni na minimum, odnosno na sanitarnu sječu i to uz suglasnost mjesne zajednice. Sa ŠPD-om je dogovorena potpuna obustava sječe dok zakon ne prođe svu potrebnu proceduru, to jeste dok se ne donese službena odluka ispred Kantona i koja će biti objavljena u Službenom listu. Dozbolili smo im da izvuku stabla koja se nalaze na lageru i ona koja su već oborena. Dežure i protestna okupljanja nastavit će se sve dok ne budu izvučena ta stabla. S obzirom na niske temperature, ne želimo mještane izlagati potencijalnim zdravstvenim problemima“, dodao je Sinanović.

Najava: 18. Memorijalni turnir u prstenu

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ”Naši korijeni” Bistrica Žepče organizira “18. Memorijalni turnir u prstenu Marko Zrno”.

Turnir će se održati u subotu, 01. veljače 2020. godine u 19,00 sati u prostorijama Doma u Bistrici.

„Prijave sudionika na sam dan natjecanja. Poželjno je osigurati kape za igru“, poručili su organizatori ove tradicionalne manifestacije u Žepču.

Pokrovitelji: OO HDZ-a BIH Žepče i Ožujsko pivo

Medijski pokrovitelj: Radio Žepče

Upis djece u Program obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Obavještavamo roditelje/staratelje da će se upis djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovu školu (POPOiO) u školskoj 2019/2020. godini vršiti u periodu od 24. do 30. Siječnja 2020. godine.

Detaljnije informacije o mjestu upisa i mjestu realizacije programa POPOiO, kao i potrebnoj dokumentaciji za upis, nalaze se na oglasnim pločama osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Početak realizacije programa POPOiO planiran je za 3. ožujka  2020. godine.

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

EUROPSKO PRVENSTVO: Hrvatska je u finalu!!!

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Hrvatska rukometna reprezentacija plasirala se u finale Europskog prvenstva 29-28 (26-26, 23-23, 12-10) pobjedom protiv Norveške nakon dva produžetka u polufinalu u Stockholmu.

 Pogodak za prolazak u finale postigao je Željko Musa pet sekundi prije kraja susreta.

Domagoj Duvnjak s osam  golova predvodio je   Hrvatsku, dok Norveškoj nije bilo dovoljno niti 10 pogodaka Sandera Sagosena.

Ove nedjelje od 16:30 u velikom finalu Europskog prvenstva igrat će Hrvatska i Španjolska. Hrvatski  rukometaši pobijedili Norvešku nakon dramatičnih 80 minuta, a Španjolci su nakon toga izbacili Sloveniju s 33:32 koja će za broncu u subotu igrati protiv Norvežana.


Hrvatska je do sada  osvojila pet medalja na europskim prvenstvima, srebra 2008. i 2010. te bronce 1994., 2012. i 2016.

Norveškoj je ovo bio drugi nastup u polufinalu EP-a i drugi poraz. Do sada nije osvojila niti jednu medalju, a najveći uspjeh joj je četvrto mjesto iz 2016.


www.vecernji.baVlada ZDK boravila u službenoj osjeti općini Usora

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na poziv općinskog načelnika Zvonimira Anđelića, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na čelu s premijerom Mirzom Ganićem, boravila je u službenoj posjeti općini Usora. Na sastanku u sjedištu općinske administracije istaknuto je da dva nivoa vlasti imaju dobru suradnju te da su proteklih godina napravljeni značajni iskoraci u razvoju infrastrukture u ovoj najmanjoj općini u Zeničko-dobojskom kantonu.


"Usmjeravamo značajna sredstva u lokalne zajednice, posebno za razvoj infrastrukture, ali i kroz financiranje prosvjete, zdravstva, policije i drugih ustavnih obaveza. Politika Vlade Zeničko-dobojskog kantona je ravnomjeran razvoj svih općina. Usora je mala općina koja posljednjih nekoliko godina ide putem razvoja i drago mi je da su građani zadovoljni, a u tome imaju našu podršku", kazao je premijer Ganić.


U 2019. godini za vodne projekte na području ove općine iz kantonalnog budžeta je izdvojeno 200.000 KM, a poljoprivrednici su povukli oko 80.000 KM iz programa poticaja teškog 3 milijuna KM. Za stipendiranje studenata izdvojeno je 240.000 KM, što je četiri puta više nego 2014. godine, a financirani su i vrijedni projekti u oblasti socijalne zaštite.
Vlada je sa 200.000 KM pomogla izgradnju mosta preko rijeke Usore, koji je u završnoj fazi. Izdvojeno je i 100.000 KM za izgradnju nove sportske dvorane, projektirane vrijednosti 1,2 milijuna KM, a plan je da se u 2020. godini izdvoji dodatnih 200.000 KM. Vlada je pomogla i projekt izgradnje kanalizacije u naselju Žabljak, a u ovoj godini izdvojit će još 120.000 KM.
Od posebnog značaja za Općinu Usora je izvršena prekategorizacija lokalne ceste u regionalni put, što je istovremeno urađeno i s putem Zenica-Babino, a čije će održavanje ove godine preuzeti Kantonalna direkcija za ceste ZDK.


"To će omogućiti da izdvojimo značajnija sredstva za kvalitetnije održavanje naše mreže lokalnih puteva. Naš prioritet u narednom periodu je završetak sportske dvorane i izgradnja zgrade dječjeg vrtića, kao i završetak kanalizacije mreže u Žabljaku", kazao je načelnik Anđelić.


Posljednjih nekoliko Usora je napravila iskorak u razvoju poslovnog ambijenta, a potvrda je i povećan broj zaposlenih sa 760 na oko 2.000 radnika za četiri godine, od kojih barem polovina dolazi iz susjednih općina. U ovoj općini posluje više malih i srednjih poduzeća, kojima je lokalna vlast ustupila zemljište po niskim cijenama za izgradnju proizvodnih pogona. U završnoj fazi je izgradnja tri proizvodna objekta u kojima će posao dobiti desetine novih radnika.


Premijer i članovi Vlade obišli su gradilište novog mosta preko Usore, kao i gradilište sportske dvorane, a upriličena je i posjeta pogonima kompanija metalne industrije "ĆOSIĆ-PROMEX" i "PREIS USORA".

Večer Boke u Žepču

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna


Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" Žepče u petak, 24. siječnja, s početkom u 18 sati u Domu kulture u Žepču, dvorana općinskog vijeća organizira predstavljanje knjige prof. dr. Vande Babić "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture".

Uz autoricu Babić, u promociji sudjeluju Božo Vodopija, novinar HRT-a i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

Večer Boke u Žepču donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine, javlja portal hkdnapredak.com.

Knjiga Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture svojevrsni je brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u Crne Gore, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se povijesne činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju.

Autorica Vanda Babić, redovita profesorica Sveučilišta u Zadru, koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke, ali i među prožimanja hrvatsko-crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD Napredak Zadar.

Poseban interes i briga su joj autohtoni Hrvati koji su ostali izvan avnojevskih granica i drži ih glavnom okosnicom kulturološke slike hrvatske nacije tako da su joj Bosna, Hercegovina i Boka trokut u kojemu se nalaze bitne kulturološke vrednote hrvatskog naroda koje treba još jače zaštititi i podržati.

Dobitnica je brojnih nagrada od kojih posebno ističe Zahvalnicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore za promicanje i očuvanje baštine Hrvata Boke kotorske (2019.) te Grba grada Zadra.

kt

Audio: U Žepču otvoren starački dom po EU standardima

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

U srijedu, 22. 01. 2020 godine u Žepču, u  nazočnosti velikog broja gostiju,  iz svih sfera društvenog života, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina, predstavnika kulturnog, sportskog i vjerskog života,  otvoren Dom za starije i nemoćne i hotel  „Ministro“ Žepče.  


Radi se o  ustanovi koja je   namjenski napravljena    za potrebe boravka osobe treće starosne dobi i njihovo zbrinjavanje.
Površina doma je ukupna 2800 m2 s tim da u sklopu doma egzistira i  hotelski blok površine 1000 m2.  


Radi se o investicija  vrijednoj  5 mil KM  koji je u vlasništvu lokalne kompanije Armani Trade d.o.o. Žepče koja  ispunjava sve standarde EU regulative i jedan od 10 najopremljenijih domova  u regionu.


 Samo osmišljavanje projekta trajalo je dvije godine a izgradnja godinu dana. Trenutno u domu boravi 20 korisnika, i uposleno je 20 djelatnika. Kapacitet doma 120 korisnika. Povećanjem  broja korisnika planirana su i nova upošljavanja.


Ustanova je u potpunosti opremljenija za samostalno funkcioniranje, od doktorske ordinacije,  intervencije, mrtvačnice, sedam dnevnih boravaka, kuhinje od 350 m2, trpezarije, kino dvorane a u planu je izgradnja botaničkog vrta na 560 m2.


„Cilj nam je da postavljamo  i podižemo standarde u ovom biznisu. Ono na što smo najviše ponosni jeste da smo jedini koji posjedujemo komore za zbrinjavanje medicinskog otpada  i pelena. Sav otpad zamrzavamo kako bi zaštitili okoliš i kako bi isti transportirali na deponije po svim standardima europske unije“,  istaknuo je direktor Doma za starije i nemoćne "Ministro" Žepče, Eldar Beba.

Više poslušajte na linku ispod

 
Potkategorije