Žepče: Obilježena 28. obljetnica utemeljenja HVO-a

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Poštujući sve naredbe Kriznih stožera  i svi relevantnih institucija,  predstavnici Koordinacije braniteljski udruga s područja općine Žepče i Zeničko dobojske županije  polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća  na središnjem spomen obilježju poginulim braniteljima obilježili 28. Obljetnicu utemeljenja HVO-a.


Davanju počasti pridružili su se predstavnici  općinske, županijske i federalne vlasti  kao i predstavnici političkih stranaka.


Članovi Koordinacije su, prije početka skromne ceremonije, postavili preko 150 zastavica u ime svih onih koji su željeli a  koji zbog aktualne  situacije nisu mogli nazočiti današnjem događaju, obilježavanju 28. Obljetnice utemeljenja HVO-a u Žepču.


Dekan  Predrag Stojčević  izmolio je opijelo za sve poginule branitelje u domovinskom ratu.

Na KCUS-u testirano još 135 uzoraka, koronavirus potvrđen u 13 slučajeva, jedan osoba iz Žepča

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu  testirano je još 135 uzoraka, a koronavirus potvrđen je u 13 slučajeva.  

- Od 13 pozitivnih bilo je po dvoje u Sarajevu, Goraždu, Hadžićima i Bugojnu, te po jedno u Zenici, Vogošći, Žepču, Bihaću i Zavidovićima - potvrdila je za Fenu generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

S ovim danas potvrđenim,  ovo je do sada ukupno treći slučaj koronavirusa u Žepču.

 

 

COVID-19: Stanje na području općine Žepče na dan 08.04.2020.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive


•    U samoizolaciji je trenutno 337 osoba s područja općine Žepče; od toga je danas za 15 novih osoba određena mjera samoizolacije;
•    Od početka naredbe o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, do sada je 434 osoba izašlo iz mjere samoizolacije, od toga je danas izašlo 11 osoba, a u propisanih 14 dana izolacije nisu pokazali znakove zaraze virusom;
•    Od ukupno 13 testiranja do sada, 3 osobe su pozitivne, za 2 se čekaju rezultati.
•    Službenici Policijske uprave Žepče nisu zabilježili kršenje propisanih mjera;
•    Gradske ulice, nogostupi i trg ispred Doma kulture se peru redovito u večernjim satima;
•    Nove donacije Domu zdravlja Žepče: Elektroprivreda HZHB 50 pari rukavica, 200 zaštitnih maski, 10 l dezinfekcijskih sredstava; knjižara „N“ Žepče 10 zaštitnih vizira.

Zahvaljujemo se svim građanima općine Žepče koji se pridržavaju propisanih mjera nadležnih tijela. Općinski stožer civilne zaštite Žepče poziva sve građane općine Žepče da OSTANU KOD KUĆE!                        
     Zapovjednik stožera
Mato Zovko

Savjeti i preporuke oko prehrane tijekom izolacije i pandemije zbog koronavirusa

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

S obzirom na to da širom Planete još uvijek vlada određena doza straha od zaraze koronavirusom, ljudi u panici i vlastitoj zbunjenosti čine pomalo nelogične poteze, prvenstveno vezane za kupovinu namirnica i nepotrebno stvaranje velikih zaliha hrane, navode u setu preporuka građanima tijekom izolacije i pandemije zbog koronavirusa stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Ideja kupovine hrane, te stvaranja određenih zaliha, u principu nije loša, ali treba dva puta razmisliti o tome što ustvari kupujemo i koliko su te namirnice, koje "nestaju" s polica naših supermarketa, zapravo zdrave?

Preporuke za ostavu i frižider

- Hrane ima dovoljno za sve, ali moramo biti razumni pri kupovini i pokazati empatiju prema drugima. Naime, veliki je broj naših starih i nemoćnih sugrađana, koji nemaju financijsku mogućnost koja će im omogućiti stvaranje zaliha ili jednostavno ne mogu odjednom fizički ponijeti toliko hrane, zbog nedostatka prijevoza. Potrebno je imati to na umu u ovim danima i ponašati se razumno pri kupovini, te ne misliti samo na sebe. Kupite onoliko hrane i potrepština koliko bi vam bilo dovoljno za eventualno dva tjedna  i to prvenstveno iz razloga da ne stvarate gužve po supermarketima svaki dan ili svaki drugi dan, kaže nutricionistica INZ-a Maja Trifković.

U INZ-u dodaju i - birajte zdravije - kvalitetnije varijante namirnica, koje ste naumili kupiti pa tako npr. bijelo brašno, koje ste sigurno već nabavili (nadamo se u razumnim količinama), pri pravljenju domaćeg kruha, kombinirajte s nekim integralnim brašnom kako biste dobili nutritivno mnogo kvalitetniji kruh koji će vam sigurno i trajati dan ili dva duže od običnog bijelog kruha.

Osim toga, ako u smjesu ubacite šaku-dvije raznih sjemenki (suncokretove, bučine, chia, lan...) dodatno ćete nutritivno obogatiti svoj domaći kruh. Također, birajući integralnu rižu i tjesteninu umjesto bijele, osigurat ćete si izvor složenih ugljikohidrata koji će vam pružiti energiju kroz duži vremenski period, tj. duže vremena ćete osjećati sitost.

Umjesto gomilanja konzervirane hrane, suhomesnatih proizvoda, mesnih narezaka, pašteta i slično, kupite razumne količine svježeg mesa, birajte nemasne komade crvenog mesa, zatim bijelo meso, svježu ili zamrznutu ribu, morske plodove, ako ste ljubitelj, sve rasporedite u porcije i pohranite u zamrzivač. Što se tiče namaza za doručak, dovoljno je spremiti dva-tri pakovanja omiljenog sirnog namaza ili jednostavno nastojte u ovom periodu iskoristiti preostale tegle ajvara ili domaćeg džema koje vjerojatno već imate u svom frižideru.

- Nemojte zaboraviti na zdrave užine! Vjerojatno ste primijetili da sad, dok više vremena provodite u kući, češće i jedete, ali na vama je hoćete li birati zdravije ili nezdrave varijante za užinu. Svedite na minimum kupovinu slatkiša i grickalica i unos „praznih“ kalorija iz takvih namirnica. Umjesto toga, opskrbite se dovoljnom količinom orašastih plodova, suhog i svježeg voća, koje je dostupno na svakom koraku. Opskrbite se i pakiranjem zobenih ili nekih drugih cjelovitih žitarica te raznim sjemenkama koje možete kombinirati sa svježim voćem uz bilo koji jogurt s probiotikom, te na brz i jednostavan način dobiti hranjivu i ukusnu užinu, napominje Trifković.

Vježbanje je moguće i u kućnoj varijanti

Pazite na dovoljan unos tečnosti, radite na jačanju vlastitog imuniteta konzumirajući svakodnevno raznoliku i kvalitetnu prehranu, prije svega razno voće i povrće,  povećajte unos C vitamina, prvenstveno iz agruma, a zatim i povrća kao što su paprike, kupus, kelj, špinat, brokula, paradajz...

Osim toga, važno je napomenuti da posebnu pozornost  posvetite svom ukupnom dnevnom  energetskom unosu, tj. da pazite na količine hrane koju unosite tijekom dana. Imajte na umu da se dnevne energetske potrebe čovjeka smanjuju uslijed njegove smanjene fizičke aktivnosti, stoga, osim ako niste nastavili intenzivno trenirati u kućnoj varijanti, trebali biste smanjiti i ukupan dnevni unos hrane, kažu stručnjaci.

Iskoristite ovo dodatno slobodno vrijeme za druženje sa svojom obitelji i za svakodnevne zajedničke aktivnosti, od igre do vježbanja i učenja, a osim toga, iskoristite vrijeme kod kuće za isprobavanje nekih novih recepata za koje inače ne biste imali vremena.  Uz sve to, pratite savjete i preporuke nadležnih organa i kriznih štabova za prevenciju infekcije koronavirusom, budite odgovorni te se pridržavajte svih preventivnih mjera u cilju očuvanja svog i tuđeg zdravlja.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Pacijenti iz Visokog i Breze izliječeni na koronu, ukupno osam izliječenih u ZDK

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) otpustit će danas iz svog depadansa u Stacionaru dvojicu pacijenata koji su izliječeni od bolesti Covid-19, čime je do sada u tom kantonu povećan broj izliječenih na osam osoba - najavio je Feni načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a dr. Ednan Drljević.

-Danas će biti otpušteni pacijenti iz Visokog i Breze, nakon čega će u izolatoriju ostati sedam, a na odjelu 12 pacijenata. Pacijent iz Tešnja, koji je bio operiran zbog abdominalnih problema, ponovo je operiran i sada je na respiratoru.

Međutim, njega više ne vodimo kao Covid-19 bolesnika, jer je njegov nalaz bio negativan - kaže dr. Drljević.

Nakon što su s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros potvrdili da je kod novih troje pacijenata u ZDK-u potvrđena zaraza koronavirusom - po jedna osoba iz Zenice, Žepča i Zavidovića, ukupan broj zaraženih popeo se na 38, od kojih je njih osam izliječeno.

- Sve su to brojke koje smo očekivali, koje nas ne iznenađuju i mislim da smo na dobrom putu. Uspostavili smo sistem, uskoro ćemo imati povećan kapacitet izlolatorija, sa sadašnjih 50 na 220 ili čak i 250 kreveta, nakon čega se mogu posvetiti i drugim poslovima u okviru ministarstva.

Već dva mjeseca se bavimo samo koronom, svi drugi nas poslovi čekaju. Ostaje još da izolatorij opremimo s jednim rendgenom, o čemu pregovaram s nekoliko direktora domova zdravlja koji bi nam ga mogli ustupiti- kaže Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tog ministarstva.

Nakon otkrivenih novih slučajeva zaraze, u Zenici je do sada potvrđeno 18 (četiri izliječena), Zavidovićima devet, Tešnju tri (dva izliječena), Žepču i Kaknju po tri te Breza i Visoko po jedan, koji su također izliječeni.

fena

INZ provodi nadzor domova zdravlja u ZDK za suočavanje s koronavirusom

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U dosadašnjem tijeku  borbe s Covid epidemijom domovi zdravlja u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), zajedno sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) su “iznijeli” najveći teret i svojim radom spriječili “pritisak” na bolnice.

Posebno je značajan bio rad higijensko-epidemioloških službi i službi hitne medicinske pomoći koje su bile prve “na udaru”.

Kako bi se, u očekivanju povećanog broja novih oboljelih, ovaj uspješan sustav dalje unaprijedio, INZ je pokrenuo ovoga tjedna  pojačani stručni nadzor domova zdravlja i higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja u svih dvanaest općina Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je potvrdio dr. Senad Huseinagić, direktor INZ-a, cilj je jačanje epidemiološkog nadzora, ali i utvrđivanje stanja i potreba lokalnih ustanova u borbi protiv koronavirusa (Covid-19).

U narednih nekoliko dana timovi INZ-a će kroz direktne posjete, anketiranje i razgovore, na licu mjesta utvrditi imaju li i kakvi su planovi djelovanja za oboljenja izazvana Covidom-19, kako funkcioniraju Operativni timovi za praćenje,  nadzor i reagiranje  u pandemiji, da li su u funkciji trijažni punktovi, protokoli rada i procedure osiguravanja prostora.

-Cilj je sagledati stanje, do sada urađeno, ali i nedostatke i potrebe svake ustanove koja je prva “linija obrane” u borbi protiv koronavirusa. To je posebno bitno s obzirom na to da se u narednim sedmicama očekuje “vrhunac” pandemije, ali i pritiska na zdravstveni sistem u ovom, ali i drugim kantonima. To nas ne smije i ne može dočekati nespremne. Podaci iz svih ustanova će biti analizirani, te biti dostupni po završetku obilazaka svih općina i ustanova, ističe Huseinagić.

Zato, kroz svojevrsni anketni upitnik cilj INZ-a je utvrditi i funkcioniraju li dezinfekcijske  barijere pri izlasku iz trijažnog punkta, koja je dinamika čišćenja, pranja i dezinfekcije trijažnog punkta, prostora u kojem se pregledaju pacijenti sumnjivi na oboljenje, koja se zaštitna oprema koristi, što se čini na zaštiti zdravstvenog kadra, ali i da li postoje planovi preraspodjela kadra i resursa ako i kad dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema.

-Namjera nam je i da dobre prakse i iskustva iz nekih domova zdravlja primijenimo i u ostalim, a sve s ciljem da nam borba protiv ove epidemije bude što uspješnija, te da svim građanima na području Kantona osiguramo  jednaku dostupnost, rekao je Huseinagić.

Također će se analizirati i sistem “Covid” telefona s ciljem poboljšanja komunikacije za građanima i omogućavanja pravovremenog savjetovanja i usmjeravanja građana o postupanju u vezi s rješavanjem bilo kakvih zdravstvenih potreba građana.

INZ

Tim Vlade ZDK za borbu protiv korupcije: Poziv građanima i institucijama ZDK

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U situaciji kada je na području Federacije BiH, odnosno Zeničko-dobojskog kantona proglašeno stanje prirodne nesreće, zbog pandemije izazvane korona virusom COVID-19, kao i sa svim pratećim objektivnim poteškoćama koje su nastale ili će nastati u aktualnim društveno- ekonomskim prilikama, Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije želi da skrene pozornost, i upozori javnost na sljedeće.


Pored obaveznog poštivanja donesenih naredbi, mjera i preporuka od strane nadležnih štabova civilne zaštite u smislu zaštite zdravlja i podizanja općeg nivoa higijensko-epidemiološke zaštite, Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije naglašava obavezu svih organa kantonalne uprave i javnih institucija na dosljedno poštivanje zakonskih i podzakonskih propisa, odnosno propisanih procedura u okvirima resornih nadležnosti i/ili djelokruga poslova i zadataka. S tim u vezi, napominjemo i obavještavamo javnost, da će Tim u okviru svojih ovlaštenja s dužnom pažnjom pratiti sva postupanja kantonalnih organa uprave i javnih institucija u novonastalim društvenim okolnostima, u smislu jačanja prevencije korupcije i sprečavanja nepravilnosti ili koruptivnih ponašanja, i u tom smislu pojačati suradnju sa svim agencijama, institucijama i organizacijama koje se neposredno bave sprečavanjem koruptivnih radnji i krivičnih djela korupcije.


Stoga, i ovom prilikom, pozivamo sve institucije i sve zaposlene da se u nastalim objektivno otežanim okolnostima i uvjetima rada, dosljedno pridržavaju važećih propisa i propisanih procedura, u skladu s donesenim akcionim planovima i planovima integriteta, te da se za sva dodatna pitanja, putem svojih imenovanih koordinatora, obrate na adresu Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.


Svjesni da ovakve društvene i životne prilike mogu uzrokovati mnoge nepravilnosti u društvenim i ekonomskim procesima (radni odnosi, javne nabavke, zloupotreba ovlaštenja) pozivamo/molimo građane Zeničko-dobojskog kantona da ne dozvole da bilo koja nepravilnost, koruptivno djelovanje kroz kršenje zakona ili zloupotrebu ovlaštenja, ostanu neprijavljeni odgovarajućim nadležnim institucijama.


Sve informacije i saznanja o učinjenim nepravilnostima i potencijalnim zloupotrebama mogu se prijaviti na mail adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tim Vlade ZDK za borbu protiv korupcije        

KSCZ: Usluge na šalterima do petka pružati samo umirovljenicima, organizira se psihološka potpora za građane, zdravstvene radnike i volontere

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kantonalni stožer civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, na 10. izvanrednoj sjednici, izdao je preporuku svim bankama, telekom operaterima, poslovnicama BH pošta i poslovnicama Elektrodistribucije na području ovog kantona da u periodu od 8,00 do 12,00 sati do petka, 10. travnja, pružaju usluge na šalterima isključivo umirovljenicima.

- Svi navedeni subjekti su obavezni organizirati poslovanje bez gužvi, osigurati preporučeni razmak klijenata, kao i poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka. Poslovnim subjektima koji se ne budu pridržavali navedenih preporuka postoji mogućnost privremene zabrane pružanja usluga - navodi se u preporuci KSCZ ZDK.

Preporuka je donesena iz preventivnih razloga s ciljem da se omogući umirovljenicima  da u dozvoljenim terminima za kretanje mogu obaviti svoje poslove bez stvaranja bilo kakvih gužvi.

KSCZ je izdao naredbu Službi za spašavanje ZDK da pod hitno krene u adaptaciju i proširenje prostora u zgradi Stacionara za potrebe izolatorija za osobe inficirane koronavirusom COVID-19.

KSCZ je podržao inicijativu Društva psihologa ZDK, koju je na  sjednici prezentirao Sedin Habibović iz Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, da se organizira pružanje psihološke podrške građanima, zdravstvenim radnicima i volonterima koji sudjeluju u aktivnostima na suzbijanju pandemije koronavirusa COVID-19 u ovom kantonu, putem telefona, interneta i online kriznih grupa.

Press služba ZDK

Subcategories