RK Krivaja zbog zatvaranja dvorane u Zavidovićima, domaće utakmice igra u Žepču

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Nakon što je jutros objavljeno priopćenje Ženskog rukometnog kluba Zavidovići u kojem se kaže da je zbog  neadekvatnih uvjeta stavljen ključ u bravu Gradske Sportske dvorane Zavidovići, danas je stigla potvrda o zatvaranju dvorane i iz Rukometnog kluba Krivaja koji je prvu ovosezonsku utakmicu kluba u Prvoj ligi Federacije BiH skupina Sjever zakazao u Sportskoj dvorani KŠC-a Don Bosco Žepče.

Naime, RK Krivaja prvu utakmicu igra u srijedu 25. rujna u 20.00 sati, a ista će se igrati u Žepču, gdje će ugostiti ekipu RK Gradačac.

Iz RK Krivaja kažu da je Upravni odbor na svojoj hitnoj sjednici odlučio da utakmicu zakaže u Žepču, jer su  povjereniku Natjecanja utakmicu morali zakazati najkasnije do sinoć.

„ Kao što svi već znamo Gradska sportska dvorana Zavidovići u ovom trenutku ne ispunjava uvjete za odigravanje utakmice, te smo morali donijeti ovakvu odluku. Nadamo se dolasku velikog broja naših sugrađana na ovu utakmicu, jer igramo protiv veoma kvalitetnog protivnika i jednog od glavnih konkurenata za ulazak u Premijer ligu BiH.


SVI SMO MI KRIVAJA I U NAJTEŽIM TRENUTCIMA!!!-poručuju iz RK Krivaja.

Vlada ZDK: Općini Žepče odobrena sredstva u iznosu 10.000 KM za poslovnu zonu Radovlje

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o odobravanju financijskih sredstava za subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području ovog kantona.


Ukupno 887.078,62 KM opredijeljeno je za poslovne zone u sedam općina Zeničko-dobojskog kantona, kojima su sredstva odobrena putem javnog poziva.


Sredstva su dobili:

Grad Zenica (PZ “Zenica I“, 155.078,62 KM)

Grad Visoko (PZ „Ozrakovići“;, 150.000,00 KM)

Općina Usora (PZ „Srednja Omanjska“, 160.000,00 KM)

Općina Tešanj (PZ „Glinište“ 150.000,00 KM)

Općina Maglaj (PZ „Liješnica“ 142.000,00 KM)

Općina Vareš (PZ „Kram“ 120.000,00 KM)

Općina Žepče (PZ "Radovlje“ 10.000,00 KM).


Od 2009. godine, kada je pokrenut program podrške izgradnji poslovnih zona, do 2017. godine, Vlada ZDK je za poslovne zone izdvojila ukupno 3 milijuna KM. Iznos je značajno povećan posljednje dvije godine. Prošle godine je izdvojeno 900.000,00 KM, a samo ove godine planirano je 1,2 mil. KM, što je najveći iznos do sada.


„Aplikacije je dostavilo ukupno devet gradova i općina, a tražena sredstva su odobrena za sedam lokalnih zajednica koje su ispunjavale uvjete iz konkursa.

Programom je bio predviđen maksimalan iznos od 10.000,00 KM za projektiranje, te 150.000,00 KM za uređenje poslovnih zona“, kazao je ministar privrede Zlatko Jelić, dodavši da će s lokalnim zajednicama ubrzo biti potpisani ugovori.


Izgradnja poslovnih zona jedan je od prioriteta Vlade u oblasti privrede, što pokazuje i sve snažnija podrška lokalnim zajednicama iz proračuna Zeničko- dobojskog kantona.


„Želimo na ovaj način pomoći lokalnim zajednicama da poboljšaju poslovni ambijent te potaknemo privlačenje investicija i zapošljavanje u ZDK“ , kazao je premijer Mirza Ganić.

Žepčanka Žana Mrkonjić objavila knjigu „Međunarodno poslovanje“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Iz tiska je izišla stručna knjiga doc.dr.sc. Žane Mrkonjić pod nazivom “Međunarodno poslovanje” koja kroz jedanaest poglavlja govori o međunarodnom poslovanju kroz prizmu globalne konkurentnosti u otvorenoj i integriranoj svjetskoj ekonomiji, s posebnim osvrtom na BiH i njezine prilike za poboljšanje nacionalne kompetitivnosti.

Autorica vješto stavlja u kauzalni odnos globalnu konkurentnost i međunarodno poslovanje, krenuvši od svrhe osnivanja svih važnih vanjskotrgovinskih institucija, spremnosti izlaska nacionalnih kompanija na globalno tržište, uključivanje vanjskotrgovinskih sudionika, kalkuliranje s cijenama, ali i upravljanje potencijalnim rizicima, plaćanjima i digitalnom međunarodnom poslovanju, pa sve do nacionalnog prihvata strane investicije, kapitala, kompanije na vlastitom tržištu.

Kroz posebno poglavlje o poslovanju s Europskom unijom ukazuje da se loša globalna konkurentnost Bosne i Hercegovine zrcali u makroekonomskoj neravnoteži, niskom BDP-u, velikoj nezaposlenosti, vanjskotrgovinskom deficitu, velikoj javnoj potrošnji, neučinkovitoj administraciji i napose nemogućnosti povećanja produktivnosti, pa tako i nacionalne konkurentnosti.

Naglašava kako Bosna i Hercegovina u nastojanju ostvarivanja bolje konkurentske pozicije mora napraviti radikalni raskid s prošlošću te se okrenuti identificiranim i zacrtanim reformama i strateškim programima koji će stvarati novo poslovno okruženje, inicirati i popularizirati znanje, razvoj istraživačkih i razvojnih zajednica, inovativnost i tehnološku sofisticiranost i kreativnost, a sve u funkciji stvaranja uvjeta za globalnu konkurentnost pa tako i za gospodarski rast i razvoj.

Autorica vjeruje kako će knjiga biti konstruktivan doprinos prije svih studentima, a potom i privatnim i javnim institucijama u njihovim priprema za međunarodno poslovanje, stoga neizmjernu zahvalnost duguje svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, a prije svih HTEronetu.

Mrkonjić je najavila kako već radi na istraživanju za novu knjigu koja će se baviti ICT sektorom, jednim od najperspektivnijih sektora u BiH.

Knjiga “Međunarodno poslovanje” može se nabaviti u knjižnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Vlada ZDK odobrila 85. 200 KM za bivše radnike Krivaje Mobel

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azre Šabanović, odobrila je sredstva u iznosu od 85.200 KM kao pomoć socijalno-intervenirajućeg karaktera Zeničko-dobojskog kantona za bivše radnike privrednog društva "Krivaja Mobel" d.o.o. Zavidovići.

"Ukupno 426 radnika dobit će jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 200 KM. Sredstva će biti doznačena Općini Zavidovići, koja će pomoć plasirati preko Centra za socijalni rad", kazala je ministrica Šabanović.

Radnici "Krivaje" su izvjestan vremenski period ostvarivali pravo na naknadu zbog nezaposlenosti ovisno od dužine radnog staža, ali je za većinu radnika ovo pravo prestalo. Bivši radnici nalaze se u veoma teškom socijalnom stanju, jer nemaju sredstva za osnovne životne potrebe i sredstva za liječenje.

Isplata novčane pomoć za radnike dogovorena je na nedavnom sastanku u Vladi Federacije BiH, na kojem su učestvovali predstavnici Vlade ZDK, radnika i Općine Zavidovići.

"Moramo pomoći radnicima dok se ne riješi situacija u ovom privrednom društvu. Vlada ZDK je ovime ispoštovala svoju obavezu, a u osiguravanje financijske pomoći će se uključiti i Vlada Federacije BiH i Općina Zavidovići", izjavio je premijer Mirza Ganić.

 

NK Žepče u nedjelju na domaćem terenu dočekuje ekipu FK Mošćanica

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna


Nogometni klub Žepče u nedjelju, 22. rujna na domaćem terenu dočekuje ekipu FK Mošćanica iz Sarajeva.
Utakmica se igra  u okviru 6. kola Druge lige FBiH Centar, s početkom u 15:30 sati na stadionu NK „ŽEPČE“.

„Ovim putem  pozivamo navijače da dođu u što većem broju i pruže podršku našoj ekipi u nastavku jesenske polusezone.
Također se zahvaljujemo i medijskim pokroviteljima koji prate rad i djelovanje NK „ŽEPČE“ , poručili su iz uprave kluba.

Radovi na uređenju Svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U Svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića Maglaj u tijeku je realizacija projekta postavljanja temelja i nove  ograde, unutar svetišta sv. Leopolda.
 

Planirana je zamjena prednjeg dijela s glavne ceste, u dužini od 70 metara, uključujući i dvije kapije od 2 i 6 metara.

Projekt financira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, na čelu s gospodinom Josipom Martićem, čija je vrijednost  cca 50.000,00 KM.

Trenutno se implementiraju pripremne faze, uklanjanje stare ograde te priprema terena za postavljanje novih temelja. Izvođač građevinskih radova je poduzeće ,,DKM GRADNJA" d.o.o. Maglaj.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH: Poziv žepačkim poslodavcima za sudjelovanje u „Socijalnom danu“

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe financiranja omladinskih projekata širom BiH.

 

Socijalnim danom svi uče i svi dobivaju!

Srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realiziraju svoje ideje.  Škole također omogućavaju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva.

 

Stoga, srednjoškolci pozivaju kompanije i privrednike iz Žepča da im otvore svoja vrata!

 

Upućujemo poziv društveno odgovornim kompanijama sa područja općine Žepče da se u petak, 18. listopada, pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, projektu od kojeg kompletna lokalna zajednica, kao i država ima koristi.-pozivaju iz ASuBiH.

 

Podršku smo dobili i od nadležnih Ministarstava obrazovanja u BiH, te će srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsustvo sa nastave.

Očekujemo da će poslodavci uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima Žepča kako bi oni proveli 8 sati radeći te kako bi zaradili dnevnice u minimalnom iznosu od 20.00 KM, koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana.- poručuju iz ASuBiH.

 

ASuBiH je implementirala do sada tri „Socijalna dana“, a prošle godine radila su 1564  srednjoškolaca/ke koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 600 poduzeća širom BiH, te time osigurali sredstva za 32 srednjoškolske inicijative i projekta u iznosu od 23.000 KM.

Žepčanka Ivona Vranjković članica kadetske reprezentacije BiH

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Još jedno priznanje za ustrajan rad i veliko zalaganje stigao je na adresu ŽOK Žepče.


Naime Odbojkaški savez BIH poslao je poziv za Ivonu Vranjković, talentiranu članicu ŽOK Žepče, za Kadetsku reprezentaciju BiH koja će nastupiti na prestižnom turniru u Italiji.

„Našoj Ivoni  želimo sretan put i da dostojno prezentira svoj klub, grad i BiH“, poručili su iz uprave ŽOK Žepče.

Potkategorije