BZK Preporod Žepče: Bajramski koncert" Bajram dođe, mirišu avlije"

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive


U povodu Kurban bajrama Bošnjačka zajednica kulture „ Preporod“  Žepče  organizira  Bajramski koncert pod nazivom „Bajram dođe,mirišu avlije„.
Koncert i jedinstveni performans bit će održan  u izvedbi poznatog bh. umjetnika i glazbenika   Armina Muzaferije.


U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, te uz propisane mjere zaštite koncert će se održati na platou Doma kulture Žepče, trećeg  dana Bajrama u četvrtak 22.07.2021. godine s početkom u 20,30 sati.


U slučaju kiše, koncert će se održati u kinosali Doma kulture u skladu sa svim higijensko-epidemiološkim mjerama nadležnih organa propisane za zatvoreni prostor.

Generalni pokrovitelji:  Općina Žepče,BH Telecom d.d Sarajevo-Direkcija Zenica  

Sponzori su poduzeća:   "Prograd "Žepče,  "BanjoTrans" Žepče, "Frigošped" Žepče, "Građevinski okovi Gu" Donja Golubinja Žepče,  "Henkroprom" Žepče, "Bečirović",  "Jasmin M" Žepče, „Zefir“ Žepče

Najava: 5. tradicionalni sajam poljoprivrednih proizvoda “Dani maline i meda” Žepče 2021.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U subotu, 10.07. 2021. godine na Gradskoj tržnici u Žepču s početkom u 10,00 sati bit će upriličen 5. tradicionalni sajam poljoprivrednih proizvoda “Dani maline i meda” Žepče 2021.

Cilj manifestacije je promocija poljoprivrednih proizvoda te podizanje svijesti javnosti o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

 Organizator sajma je Razvojna agencija Žepče uz pokroviteljstvo Općine Žepče.
 

Preko 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine predstavit će svoje proizvode i novitete u oblasti proizvodnje  i  prerade  poljoprivrednih  proizvoda.  

Ove  godine  na sajmu  izlažu  proizvođači  iz  Zavidovića,  Vareša,  Špionice-Srebrenika,  Tešnja,  Zenice,  Jajca,  Usore,  Banja  Luke,  Kaknja, Tuzle,  Brčkog,  Lukavice,  Novog  Travnika,  Trebinja,  Gračanice,  Sarajeva,  Doboja,  Vlašića, Visokog, Donjeg Vakufa i Žepča.

 Među  izlagačima  se  nalaze  brojni  dobitnici  zlatnih  medalja  u  proizvodnji  meda  i  pčelinjih proizvoda, prerađevina od  voća i  povrća,  zdrave hrane  koju  predstavlja  “ECOMEDICO”  iz Sarajeva i brojnih drugih proizvoda.

Pored poljoprivrednih obrta i obiteljskih gazdinstava, svoje proizvode predstavit će i Savez proizvođača jagodičastog voća u BIH i Organska proizvodnja HERCEG iz Donjeg Vakufa.

Svoje prisustvo na sajmu je potvrdio i minister poljoprivrede ZDK g. Mirsad Hadžić, kao i drugi predstavnici ministarstava i donatora

Žepče: Program obilježavanja 26. obljetnice genocida u Srebrenici

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Sada već tradicionalno, u Žepču će se obilježiti Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici pod nazivom „Cvijet Srebrenice“.

Organizator, Medžlis islamske zajednice Žepče ovim putem poziva sve sugrađane da prisustvuju obilježavanju 11. Jula, najbolnijeg dana u historiji Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje počinje klanjanjem podne namaza u Ferhat-pašinoj džamiji za sve vjernike koji žele prisustvovati, a po završetku istog, uputit će se povorka prema Šehiskom mezarju u Gornjoj mahali gdje će se proučiti Ja-sin za sve žrtve.

Po povratku povorke, u 14 sati, na platou ispred Doma kulture bit će upriličen performans, kojim će se još jednom podsjetiti sve generacije, da se zlo i genocid više nikada i nigdje ne smiju ponoviti.

Pozivaju se svi Žepčaci i Žepčanke da se odazovu u što većem broju i na dostojanstven način odaju počast za 8372 nedužno ubijena života, poručili su organizatori.

II Memorijalni odbojkaški turnir Hamzalija Halilić - Ćevap

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ŽOK Žepče po drugi put organizira Memorijalni odbojkaški turnir Hamzalija Halilić - Ćevap, na kojem će učešće uzeti 50 natjecatelja iz Bosne i Hercegovine. U mečevima za najbolje, sudjelovat će i muške i ženske ekipe.

U subotu, 26.06.2021., od 10,00 sati u dvorani KŠC „Don Bosco Žepče“, dođite da podržite svoje favorite.

Žepče: Stručno predavanje na temu„ Prednosti i perspektive zadruge s posebnim akcentom na braniteljske /boračke zadruge“

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Razvojna agencija Žepčeu suradnji sa Referalnim centrom branitelj/borac „ZADRUGAR“ iz Mostara, pozivaju Vas na stručno predavanje na temu„ Prednosti i perspektive zadruge s posebnim akcentom na braniteljske /boračke zadruge“ koje će se održati u petak, 9.07.2021. godine s početkom u 17:00 satiu Sali OV Žepče ( Dom kulture Žepče)


 Gosti-predavači su:

1)Gospodin mr. sc. Nebojša Jerković, Zajednica braniteljskih zadrugaiz Republike Hrvatske

2)Gospodin Damir Radić, Referalni centar branitelja/boraca „ZADRUGAR“HNKSvrha događajaje razmjenaiskustava u  oblasti  udruživanja  malih  proizvođača  i  lanaca  prodaje  u  okviru zadruga.

U  budućnosti,  Zadruge  su  osnovaza  privlačenje  novčanih  sredstava  iz  EU  fondova. U  Republici Hrvatskoj  je  više  od  1200  zadruga,  od  čega  je  oko  500  zadruga  u  kojima  su  osnivači  ili  članovi branitelji/borci.Iskustva iz  Republike  Hrvatske  pokazuju  da  su  braniteljske/boračke  zadruge  jedne  od aktivnijih zadruga i da osim udruživanja u plasmanu i prodaji domaćih proizvoda imaju i značajnu funkciju u psihosocijalnoj rehabilitaciji ove populacije.

 Poziv  je  upućen  predstavnicima   braniteljskih/  boračkih  udruga,   udruženjima  poljoprivrednika, zadrugama  i poljoprivrednim proizvođačima s područja ZDK,  prvenstveno općina Žepče, Zavidovići, Maglaj i Usora.

Stručni seminar se organizira u sklopu 5. Sajmapoljoprivrednih proizvoda „Dane maline i meda“ Žepče 2021. godine.

PRIJAVA NA E MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. MJESTAJE OGRANIČEN. ROK ZA PRIJAVU: 6.07.2021. godine


Kontakt za dodatne informacije:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., +387 63 693 860 ( direktorica Branka Janko)

Predstavnici međunarodne zajednice, sutra u posjeti Žepču

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Povodom završetka radova na zajedničkom spomen obilježju civilnim žrtvama rata općine Žepče, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizira posjetu predstavnika međunarodne zajednice sutra, 16. lipnja 2021. godine u Žepču.

 

Posjeta se organizira u suradnji sa Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, kao države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini, Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda u BiH i Općinom Žepče. Tom prilikom, posjeti će se pridružiti i Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu. 

 

Zvanična posjeta počinje u 14.00 sati ispred Doma kulture, na adresi: Prva bb u Žepču, kada će se prisutnima obratiti organizatori. Izjave za medije su planirane u 14:30 sati, nakon uvodnih obraćanja, ispred Doma kulture. 

 

Medijima će se obratiti:

 

-        Mato Zovko, načelnik Općine Žepče;

-        ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini;

-        ambasadorica  Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini;

-        Alice Wairimu Nderitu, Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida;

-        Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini.

Page 1 of 62