Program obilježavanja Dana Općine Žepče, kao i prethodnih godina, obiluje raznim manifestacijama i aktivnostima. Jedna od njih je i Peti gospodarski forum Žepče 2018.godine, koji će biti upriličen u četvrtak 11.10.2018. godine od 12h u restoranu „California“ Žepče.

Ovaj peti, jubilarni gospodarski forum posvećen je temi „Znanje bez granica“. Unutar centralne teme bit će i nekoliko podtema, prvenstveno „Kako prenijeti znanje iz dijaspore“, a razlog tome jeste da je dijaspora potvrđena kao jedan od resursa Bosne i Hercegovine i to ne samo finansijski nego i kroz mnoga znanja i vještine koje ljudi koji su otišli u zemlje EU i dalje mogu prenijeti i na taj način pomoći Bosni i Hercegovini.

„Kao prezentatore unutar sesije „Kako prenijeti znanje iz dijaspore“ imat ćemo priče naše kompanije „Profil isolation“ iz Žepča, također ćemo slušati priču Općine Velika Kladuša koja je prva uspostavila Ured za dijasporu, imat ćemo predstavnike ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji su prošle godine uspostavili interaktivni portal za dijasporu. Održat će se i panel diskusija gdje ćemo imati i predstavnike dijaspore koji će moći direktno dati informacije kako uspješno poslovati na ovim prostorima“, izjavila je za Radio Žepče Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče.

Samom Gospodarskom forumu prethodit će otvaranje Centra poslovnih kompetencija Žepče čije će sjedište biti u staroj školi u Bistrici. To je prvi Centar poslovnih kompetencija u BiH po uzoru na iste Centre iz R Hrvatske. Oni nisu ništa drugo nego institucionalna podrška konkuretnosti gospodarstva i treba da budu specijalistički u odnosu na sektore kojima su fokusirani.

„Mi kada smo radili ovaj projekat odlučili smo se da budemo prvi u tome da kažemo da se sve više mora raditi na znanju, odnosno vještinama i kompetencijama uposlenika, jer vrlo je teško očekivati da će neko, bez obzira na godine starosti steći znanje, odnosno vještine koje su potrebne privatnom sektoru samom prekvalifikacijom. Specifičnost našeg Centra je taj da je fokusiran na poslovne kompetencije od podizanja poduzetničkih vještina, poslovnih komunikacija do specijalističkih vještina kada je u pitanju tekstilni i drvni sektor“, kazala je Janko.

Otvaranje Centra poslovnih kompetencija Žepče planiran je 11.10.2018.godine u 9h, dok će Peti gospodarski forum općine Žepče biti upriličen istog dana od 12h u restoranu California Žepče.

D.S