Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo u Osovi  već tradicionalno, nekoliko desetaka godina, za proslavu svog  patrona i rođendana župe priprema se na jedinstven način, ne samo u žepačkom dekanatu nego i šire.
Priprava za ovaj veliki događaj počine od  blagdana Gospe od Anđela pa do Velike Gospe kada u ovoj župnoj zajednici počinju  mise zornice, Gospojinske zornice, jedna od posebnosti ove župe.

Zornice počinju  u 6:00, a već od 5:00 sati vjernici u molitvi obilaze oko crkve, uz krunicu   obavljaju svoje zavjete, moleći u tišini zagovor Nebeske Majke.

Kroz dvanaest dana koliko traju, pobožnosti su veoma posjećenije od strane domaćih vjernika  i onih koji dolaze iz drugih župa. Mnogobrojni hodočasnici   iz drugih župa u rane jutarnje sate dolaze u Osovu pješice  i po desetak kilometara  a neki i bosi.


Bliža priprava proslave Velike Gospe započet će 14. kolovoza misom uočnicom u 19:00 sati a potom slijedi procesija s Gospinim kipom oko crkve.
Na sam dan patrona, 15.8. tiha misa za domaćice je u 7:00 sati, zatim rana sveta misa u 8:00 koju će predvoditi fra Zoran Tadić i svečana pučka misa u 11:00 sati, koju predvodi dr. fra Stipo Kljajić, profesor na franjevačkoj Teologiji u Sarajevu i na KBF Zagreb


S obzirom na to da veliki broj vjernika na Veliku Gospu hodočasti u Osovu, kao i prethodnih godina taj dan na snazi će biti kružni tok za pristup Osovi, ulaz od tunela  Karaula do osovske crkve i dalje kroz Lupoglav do Žepča.
Kružna regulacija prometa na sam dan patrona, 15. kolovoza počinje  već od 9,00 sati do 14, 00 sati.


Iz župnog ureda u Osovi mole sve hodočasnike koji će doći i posjetiti osovsko svetište na razumijevanje i poštivanje pravila odvijanja prometa u naznačenom periodu.
„Neka nas prati blagoslov naše Nebeske Majke, Gospe Osovske“, poručuju iz Osove i pozivaju štovatelje Majke Božje da dođu u ovo najveće marijansko svetište u žepačkom dekanatu proslaviti patron župe i 270 godina postojanja župne zajednice u Osovi.