Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U subotu izložba koja govori da je Žepče grad istaknutih likovnih umjetnika

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

HKD Napredak Žepče upriličit će sutra navečer izložbu pod nazivom “Žepački umjetnici” u Galeriji Ljerke Njerš, u Domu kulture u Žepču.

Na izložbi će biti predstavljena djela: Anđele Nikolić Vilić, Josipa Ivandića, Josipa Ivešića, Mladena Ivešića, Slađane Matić Trstenjak, Kristine Ćavar, Saše Zečevića i Ljerke Njerš.

Izložba obuhvaća radove osam akademskih slikara i kipara koji su rođenjem ili svojim radom vezani za Žepče.

„Ova izložba naravno nije obuhvatila sve akademske umjetnike s područja Žepča, ali se nadamo  da će u neko normalnije vrijeme biti prilike da se upotpuni djelima svih umjetnika kojima je Žepče značajna odrednica u životu i stvaranju. Vidljivo je da je Žepče jedan bazen značajnog broja nadarenih akademskih umjetnika, a Napretkova obveza je da tu činjenicu učini vidljivom i prepoznatljivom u javnosti“, kaže Josip Nikolić, član Središnje Uprave HKD Napredak.

Kristina Ćavar, višenagrađivana akademska slikarica iz Žepča koja danas živi i radi na Širokom Brijegu s posebnim zadovoljstvom najavljuje sutrašnju izložbu i sretna je što je dio ove umjetničke večeri.

„Ja volim Žepče i mene uvijek čini sretnom to što mogu da doprinesem razvoju kulture u svom gradu. Ja ću se uvijek truditi da tamo donesem dašak umjetnosti kao i likovnu poetiku kojom se bavim. Svatko od nas umjetnika je raspršen po cijeloj BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama. Dobra je stvar što je HKD Napredak Žepče odlučio da nas okupi pod jednu izložbu „Žepački umjetnici“. Žepče se čak može ponositi što ima dosta umjetnika koji su jako aktivni i doprinose jačanju kulture“, kaže Kristina Ćavar, akademska slikarica.

Stoga je ova izložba veoma značajna i kako Kristina kaže specifičan događaj koji će Žepčaci sigurno rado prihvatiti.

„Izložba je zanimljiva jer svatko od umjetnika ima svoju tematiku koju istražuje i zbog koje je karakterističan. Zato ova izložba ima dosta toga za ponuditi, ali i za reći. Svi mi koji ćemo se okupiti na izložbi njegujemo svoje poetike. Zato će ovdje i biti predstavljena jedna različita lepeza rukopisa, likovne priče…“, ističe Kristina.

Velika je moć umjetnosti, jer umjetnost lomi barijere i ne poznaje  granice. HKD Napredak Žepče ambiciozno će djelovati i u narednom razdoblju.

„Planovi su uvijek ambiciozni i uključuju još neke aktivnosti vezane uz slikarstvo, popularizaciju stećaka kao posebno vrijednog nacionalnog i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine, priprema monografije o radu Podružnice u Žepču, oživljavanje tradicionalne aktivnosti Podružnice “Natječaj za kratku priču”, stipendiranje studenata… Moramo posebno istaknuti podršku načelnika Općine Žepče Mate Zovke, Središnje uprave HKD Napredak, Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta,  Ministarstva financija ZDK i svim drugim dobrim ljudima koji pomažu rad podružnice“, rekao je za Hrvatski glasnik Josip Nikolić.

I ova izložba pokazuje hvale vrijedan rad Napretkovih podružnica diljem Bosne i Hercegovine. Ovo nacionalno društvo kroz kulturu i umjetnost doprinosi jačanju duhovnog bogatstva čovjeka i istinskih ljudskih vrijednosti.