Četvrtak, Lipanj 21, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Žepče: Uspješno završena sajamska manifestacija „Dani maline i meda Žepče 2017.“

Druga po redu manifestacija „Dani maline i meda“, završena je u subotu, 08.07.2017.godine, vrlo uspješnom sajamskom izložbom na gradskoj tržnici u Žepču.


Organizator ove manifestacije je Razvojna agencija Žepče u saradnji sa Općinom Žepče. Obilježavanje „Dana maline i meda“ započeto je već u četvrtak 06.07.2017.godine, obilaskom dječjih vrtića Don Ivica Čondrić i Mumi, kao i Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Žepču. U petak su upriličena edukativna predavanja, te je posljednja aktivnost bila sajamska prodaja na tržnici.


Građani su imali priliku kušati domaći med, jagodičasto i bobičasto voće, povrće, kozmetičke preparate, sireve, kao i prerađevine od malina, meda i sl.


„Ono što je vrlo važno jeste da se sajam nastavlja i on će se ako Bog da nastaviti i idućih godina. Veseli me činjenica da su sve veći zasadi malina, jagodičastog voća, da se proizvodi med i da se razvija poljoprivreda u Žepču, a posebno raduje to da sve više mladih registruje poljoprivredne obrte kao svoje primarno zanimanje. Općina Žepče svake godine povećava sredstva u budžetu za subvencije u poljoprivredi i tako će biti i ove godine“, kazao je na otvaranju manifestacije općinski načelnik Mato Zovko.


Direktorica RAŽ Branka Janko iskazala je zahvalnost svima koji su pomogli da ova manifestacija zasja u punom sjaju, te dodala:
„Posebno bih se zahvalila direktorima i zadrugama općine Žepče i susjednih općina koji su prepoznali potrebu ovakvih manifestacija kao promociju domaće poljoprivredne proizvodnje i nadam se da ćemo je svake godine sve više oplemenjivati i inovirati i na taj način omogućiti da naš domaći proizvod bude u svim domovima na stolovima“.


Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH osvrnuo se na problematiku malinarstva koja je u proteklih pet godina u ekspanziji, što je rezultiralo osmim mjestom na svjetskoj razini kada je u pitanju izvoz malina, tačnije izvezeno je 22 miliona kilograma maline i ostvarili izvoz u tom sektoru u vrijednosti od 56 miliona KM. Kada se to preračuna, dobije se izvozna cijena od oko 2,50 KM.


„Ja sa ovog mjesta obećavam da ću pokušati iznaći rješenje da se u obligacionom odnosu između proizvođača i otkupljivača nađe ravnomjerniji omjer cijena, jer ne isplati se danas maline prodavati po cijeni ispod 2,50 KM“, kazao je Bojić.
Ovom prigodom obratio se i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK, Nurđehan Šahinović koji nije krio zadovoljstvo što je baš općina Žepče jedna od onih koja se može pohvaliti ovako dobrim poljoprivrednim rezultatima.


Na sajmu se predstavilo oko 60 izlagača iz Žepča, Zavidovća, Maglaja, Zenice, Teslića,  Tuzle, Kalesije, Modriče i Šamca, koji su i nagrađivali najsretnije posjetitelje sajma.


Za ugodan ambijent pobrinuli su se brojni žepački umjetnici koji su zabavili posjetitelje, a sve se odigravalo pod kamerama OBN televizije, čije je poznato lice Vjeko Kramer sve bilježio za vrlo gledanu emisiju „Domaće je domaće“ i s osmjehom se slikao sa svim posjetiteljima koji su poželjeli imati fotografiju za uspomenu.

D.S.