Subota, Lipanj 23, 2018

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

U ZDK raspisan tender uvođenja e-recepta

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona je raspisao tender za odabir izvođača za uvođenje elektronskog recepta, što treba da bude dalji iskorak u procesu informatizacije zdravstvenog sistema u ovom kantonu, jer će elektronski recept biti zamjena za pisani recept.

Uvođenje e-recepta ima višestruke prednosti, od olakšica ljekarima u propisivanju recepata, ispravnog pisanja i isključivanja grešaka u propisivanju lijekova u skladu sa važećom legendom za pisanje, točnog definiran  doze i količine propisanog lijeka u liječenju pacijenta. Regulirat  će se i potrošnja lijekova, od automatske kontrole pri propisivanju lijeka u skladu sa važećim uputstvom, kao i količinom propisanog lijeka za period liječenja pacijenta. Zavodu zdravstvenog osiguranja će imati jednostavnu kontrolu potrošnje lijekova kroz dnevne izvještaje o potrošnji po ljekarima, domovima zdravlja, originalnim pakiranjima, zaštićenim nazivima lijekova.

Na ovaj način Zavod zdravstvenog osiguranja će imati uvid i dnevnu ažurnost o potrošnji lijekova, te odmah analizirati potrošnju lijekova po ustanovama i preuzeti potrebne mjere uslijed eventualnog prekoračenja potrošnje lijekova, a ne čekati i do dva mjeseca da se fizički obrade recepti, kao što je bilo do sada.

Na navedeni način će se regulirati i prekoračenje potrošnje lijekova sa 'esencijale liste' pojedinih zdravstvenih ustanova, a osigurana lica će uvođenjem e-recepta dobiti brzu i kvalitetnu uslugu i mogućnost realizacije, odnosno podizanja lijeka u bilo kojoj apoteci u Zeničko-dobojskom kantonu.