Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Premijer Ganić razgovarao s delegacijom Crvenog križa ZDK

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, sa suradnicima, razgovarao je danas u svom uredu s delegacijom organizacije Crvenog križa ZDK na čelu s predsjednikom Markom Sinanovićem. Na sastanku su sudjelovali i ministri za zdravstvo dr. Adnan Jupić, rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić te ministar za financije Josip Lovrić.


U fokusu razgovora bila je suradnja između nadležnih kantonalnih ministarstava i Crvenog križa u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, edukacije učenika i građana kroz programe CK-a te drugih aktivnosti koje ova organizacija provodi na području Zeničko-dobojskog kantona.


Istaknuto je kako CK ima izuzetno važnu ulogu na polju dobrovoljnog davalaštva krvi, ali zbog odljeva davalaca te neefikasne poticajne politike zadnjih godina svojim akcijama ne uspijeva osigurati ni polovinu potreba zdravstvenih ustanova u ZDK. Zbog toga je potrebno dodatno animirati javnost, posebno srednje škole i fakultete, da se uključe u dobrovoljne akcije koje su temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi.


Također, važan segment rada CK-a je i edukacija iz pružanja prve pomoći za učenike, odgojno-obrazovne radnike i vozače, djelovanje u kriznim situacijama, kao i skrb o osobama u stanju socijalne potrebe.


Vlada ZDK putem Ministarstva za zdravstvo i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice godišnje na ime podrške radu Crvenog križa iz budžeta izdvaja 20.000 KM.
Premijer Ganić je zadužio nadležne ministre da sagledaju mogućnosti i način da se poveća izdvajanje za podršku CK-u, a posebno u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi.