Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Ivan Širić: Prvi sudac rukometne Premijer lige BiH iz Žepča

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Rukometni sudac Ivan Širić prvi je Žepčak koji sudi u najvišem rangu nekog sportskog natjecanja u Bosni i Hercegovini, a o svojim sportskim počecima govorio je za Radio Žepče.


Širić je rekao više o samoj proceduri kada je u pitanju izbora sudca za premijer ligu.
Prema njegovim riječima treba proći određeni niz godina, a kako kaže, prva ljestvica je polaganje za županijsku ligu; pojasnio je da se na županijskoj listi sude dječje utakmice ili određene prijateljske utakmice.


Kako kaže Širić da bi se polagalo za prvu ligu FBiH potrebno je na županijskoj listi stažirati dvije godine i obvezno je polaganje ispita iz poznavanja rukometnih pravila za federalnu ligu, a sude se tri lige koje igraju u FBiH, u tom periodu se dobije mentor koji prati i ocjenjuje rad, do trenutka kada se steknu uvjeti za polaganje državne kategorije.


Širić je naveo da je njegov put do sudca prve lige FBiH trajao devet godina.


Pojasnio je i da su pravila u rukometu izuzetno kompleksna i da se svake godine rukomet usavršava kada su u pitanju pravila. „Pravila brzog centra uvjetovala su da rukomet bude brži što je pridonijelo dinamici, ali samim tim i većim ozljedama, potom su uvedena nova pravila da bi se smanjile ozljede. Trenutno imamo raspravu da li da se uvede ograničenje napada jer sudci svojom odlukom o pasivnoj igri najviše mogu utjecati na rezultat i tijek utakmice“ kazao je Širić.
Dotaknuo se i teme oko dogovorenih utakmica kao i pritiska s tribina, no kako kaže nikada ga to nije zanimalo nego samo da najbolje obavi svoj dio posla, kojemu je posvećen.


Rekao je i kako se nosi sa svojim pogrešnim odlukama prilikom suđenja. Širić ističe da kao i u svemu u životu postoje bolji i lošiji dani, ali po njegovom mišljenu greške se moraju priznati da bi bio kvalitetan sudac.


Za one koji već imaju određeno iskustvo u rukometu i žele krenuti njegovim putem poručio je da mu se mogu osobno obratiti ili pak mogu to učiniti prijavom u RK „Žepče“, no kada su u pitanju prijave za polaganje sudačkog ispita oni koji su zainteresirani mogu to učiniti tek iduće godine na jesen.
Spomenuo je da ako se nastavi ovakav trend odlaska mladih iz BiH i nezainteresiranost mladih za sport, ništa se neće poboljšati jer broj sudaca u BiH nije ni sada na zadovoljavajućem nivou.


„Svatko tko ima više od trinaest ili četrnaest godina može se prijaviti u RK Žepče kao tehnička osoba na zapisničkom stolu u RK-u, a zatim u daljnjem periodu može krenuti mojim putem“, poručio je Širić.