Gospodarstvo

UIO BiH - Akcize uvećale prihode

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Izmjene Zakona o akcizama donijele su za 4,6 posto veći rast prihoda od indirektnih poreza – naveli su iz Odjeljenja za makroekonomsku analiziraju Uprave za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH).

U 2018. naplaćen je rekordni iznos prihoda od indirektnih poreza od osnivanja UIO, a stopa rasta je dosegnula čak 8,6 posto.

- Ovo je bilo i očekivano imajući u vidu izmjene Zakona o akcizama. Da bi se u svrhu analize osigurala usporedivost naplate prihoda od indirektnih poreza u 2018. s naplatom u 2017. potrebno je u cijelosti isključiti naplatu namjenske putarine, s obzirom na činjenicu da se skoro svi efekti izmjena Zakona o akcizama (u primjeni od 1. februara 2018.) odnose na namjensku putarinu - navodi se u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu.

Nakon što se isključi naplata namjenske putarine iz iznosa ukupno naplaćenih indirektnih poreza u 2017. i 2018. rast sredstava za raspodjelu u 2018. iznosi 4,7 posto.

Budući da efekti izmjena Zakona o akcizama uključuju i iznos PDV-a, koji je naplaćen na dodatnu namjensku putarinu, isključivanjem tog efekta stopa rasta sredstava za raspodjelu iznosi četiri posto, pojasnili su iz Odjeljenja UIO za makroekonomsku analizu

Prošle godine naplaćeno je 552,6 milijuna KM bruto prihoda od indirektnih poreza više nego u 2017., dok je povrat PDV-a iznosio 57,7 milijuna KM više nego 2017.

U konačnici, neto naplata je bila veća za 494,8 milijuna KM, odnosno za 8,6 posto

 

U siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine, ukupna naplata direktnih poreza veća je za 10.815.628 KM ili za 8,49 %

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Porezni obveznici Federacije BiH u siječnju ove godine uplatili su 414.530.971 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, što je za 29.815.498 KM više u odnosu na siječanj 2018. godine ili više za 7,75 posto.

U strukturi direktnih poreza je naplaćeno - poreza na dobit u iznosu od 20.760.461 KM, što je više za 18,63 posto ili 3.259.856 KM, od čega je zabilježen rast naplate poreza na dobit poduzeća za 19,98 posto ili za 2.638.290 KM i naplate poreza na dobit banaka i drugih financijskih institucija za 14,47 posto ili za 621.566 KM; porezi na imovinu naplaćeni su u iznosu od 16.701.816 KM, što je više za 0,03 posto ili za 5.786 KM; ostali porezi naplaćeni su u iznosu od 90.372 KM što je za 41,29 posto ili za 63.555 KM manje; porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 38.045.277 KM, što je povećanje za 15,9 posto ili za 5.220.351 KM, te naknade i takse naplaćene su u iznosu od 39.020.163 KM, što je povećanje za 0,69 posto ili za 267.445 KM.

U siječnju su naplaćeni i doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i nezaposlenost u ukupnom iznosu od 276.005.631 KM, što u odnosu na siječanj 2018. godine predstavlja povećanje za 18.958.509 KM ili za 7,38 posto.

U siječnju ove godine naplaćeni doprinosi za PIO/MIO iznose 156.724.537 KM, doprinosi za zdravstveno osiguranje 106.896.518 KM, te doprinosi za osiguranje za slučaj nezaposlenosti 12.384.576 KM.

Prema službenim evidencijama iz Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 31.siječanj ove godine je 523.461 i u tom broju zaposlenih nisu uključena lica koja prihode ostvaruju po osnovu ugovara o djelu, privremenim i povremenim poslovima i ugovora o autorskom djelu, priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

 

Sarajevo: Otvoren 1. BMAP medijski forum Zapadnog Balkana

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U Sarajevu je jučer otvoren 1. BMAP medijski forum pod nazivom „Mediji, tržište i politika: novi izazovi, stare prijetnje“ organiziran u sklopu USAID-ovog Programa podrške medijima Zapadnog Balkana - BMAP, koji implementira Internews Network uz partnerstvo sa FHI360.

Tijekom dvodnevne konferencije sudjelovat će vodeći profesionalci medijske industrije, uključujući urednike, novinare, istraživače tržišta, medijske analitičare, marketinške agencije i oglašivače. Forum će biti prilika za razmjenu iskustava i očekivanja vezana za daljnji razvoj medija i medijskog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Forum je otvorio direktor misije USAID/BiH Peter Duffy koji je naglasio da je politička situacija dovela do polarizacije regiona i da neki mediji odražavaju zapaljivu retoriku koja zagovara podjele. Veliki izazov predstavljaju „lažne vijesti“ i mediji pod kontrolom političkih centara.

 

"To nas vraća na ono što se naziva "patriotskim novinarstvom" koji koristi samo interesima određenih političkih, vjerskih i kriminalnih lobija. Rezultat je porast govora mržnje, pad profesionalizma, koje narušavaju etičke standarde i dijele društvo", rekao je Duffy.

 

Davor Glavaš, direktor BMAP-a, je istakao da je Forum okupio na jednom mjestu predstavnike medija i prateće industrije da „podijele saznanja o novim, ali već nezaobilaznim trendovima u medijskoj produkciji i konzumiranju medijskog sadržaja, kao i o mogućnostima regionalne suradnje i zajedničkog nastupa na tržištu. Namjera nam je da kvalitetnom sadržaju dodatno pomognemo da dođe do publike u sve kompleksnijem okruženju.“

Ova konferencija je okupila sudionike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Srbije, prenosi portal akta.ba.

USAID BiH i Britanska ambasada zajedno do reforme energetskog sektora BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

S ciljem promoviranja suradnje u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini, USAID BiH i Britanska ambasada Sarajevo potpisali su Memorandum o razumijevanju.


Ovim dokumentom definirana je suradnja u procesu reforme energetskog sektora sa sveukupnim ciljem pružanja podrške Bosni i Hercegovini u ispunjavanju svojih obaveza prema Ugovoru o energetskoj zajednici te na njenom putu ka pristupanju Europskoj uniji.


Direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, Peter Duffy je naglasio važnost ove suradnje dodajući da "USAID već dugo blisko surađuje s vlastima u Bosni i Hercegovini u podršci energetskom sektoru, posebno na olakšavanju integracije tržišta energijom u regionalno tržište, osiguravanju energetske sigurnosti u cijeloj zemlji, te pomoći u stvaranju konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve u BiH. Budući da se BiH suočava sa sankcijama Energetske zajednice zbog neuspjeha u usvajanju potrebnih zakona, USAID i Britanska ambasada su posvećeni pružanju pomoći institucijama BiH u ispunjavanju tih zahtjeva."

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Matthew Field, naglasio je "da su Britanska ambasada Sarajevo i USAID uspješno surađivali u nizu aktivnosti u vezi s reformom energetskog sektora, uključujući izradu i usvajanje Okvirne energetske strategije BiH, usvajanje Zakona o energetskojučinkovitosti FBiH i aktivnosti javnog informiranja, prije svega godišnjem Energetskom samitu u BiH.

Udruživanjem znanja, Britanska ambasada i USAID će ojačati svoju suradnju u različitim projektima vezanim za energiju za sadašnje i buduće korisnike u Bosni i Hercegovini. Ova suradnja je važna jer i Britanska ambasada i USAID pomažu Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Europskoj uniji.“


S obzirom na odličnu suradnju u prošlosti, Britanska ambasada i USAID odlučili su proširiti svoju suradnju na aktivnosti koje će doprinijeti uspješnoj tranziciji energetskog sektora u BiH i usvajanju neophodnih reformi.

Izvor: akta.ba

 

 

Rafinerija nafte Bosanski Brod neće raditi godinu dana

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U Rafineriji nafte Bosanski Brod od 8. siječnja 2019. vrši se planski kapitalni remont.

Paralelno s tim, sprovodi se proces nezavisnog tehničkog ispitivanja opreme. Na osnovu rezultata, bit će izgrađen plan dodatnih radova u okviru remonta u Rafineriji.

Kako je saopćeno iz Nestro grupacije, postojeće zalihe naftnih derivata omogućavaju da ovo ne utiče na tržište u RS.

Rafinerija nafte Bosanski Bro.d radila je sve do 9. siječnja 2019, a naftni derivati su opremljeni u punom obimu i u skladu s poslovnim dogovorima.

Trenutno glavni cilj je nastavak proizvodnje u Rafineriji u punom obimu, dodaje se u saopćenju.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić kazao je da će postrojenja jedine rafinerije nafte u RS u pogonu biti tek za godinu dana.

Đokić je, prema portalu Capital.ba, rekao da su iz Rafinerije Bosanski Brod najavili da u ovoj godini neće biti primarne prerade i da neće uvoziti sirovu naftu, već će svoje kupce snabdijevati preko “Gazproma”, odnosno NIS-a iz Srbije.

“Oni ostaju pri tome da će osigurati, u nešto malo izmijenjenim uvjetima, rad Rafinerije ulja u Modriči, a nadamo se da će uspješno završiti remont postrojenja i da se možda i do kraja godine, ali vjerojatno naredne godine ponovo vrate u pogon”, rekao je Đokić

radiosarajevo