Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Stvoren kripto perper – prva crnogorska digitalna valuta

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Kapisoda, koji je inženjer internet komunikacija i naučnik u oblasti digitalne tehnologije u jednoj njemačkoj farmaceutskoj kompaniji, odlučio je da “vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore u obliku primjerenom 21. vijeku”, te da svoju intelektualnu svojinu pokloni Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Ovaj projekt je posvetio stogodišnjici Božićnog ustanka, priopšteno je iz Savjeta za suradnju s dijasporom.

Kapisodin projekt – digitalna valuta perpera, kako je navedeno, ekvivalentna je bitcoinu, odnosno sredstvu plaćanja online.

“Želja Kapisode je da kripto perper namijeni transakcijama iz dijaspore, kojima se financiraju humanitarne akcije i društveni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore. Ne isključuje, ako valutu prihvati veći broj korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore”, naglasili su iz Savjeta.

Ovim projektom je Crnogorcima dao podršku na putu digitalizacije, koja joj otvara šanse za poslovanje u digitalnom svijetu, kažu u Savjetu.

Generalni konzul Karadžić zadovoljan je što je prva crnogorska kriptovaluta ugledala svjetlo dana na stogodišnjicu Božićnog ustanka.

Božićna pobuna, ili Božićni ustanak dogodio se neposredno po završetku Prvog svjetskog rata i nakon Podgoričke skupštine, između takozvanih bjelaša i zelenaša, a pobunjenici, ili ustanici, protivili su se bezuvjetnom ujedinjenju Srbije i Crne Gore, prenosi Investitor.me.