Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

BiH na 14. mjestu u svijetu po zagađenosti zraka

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

AirVisual je objavio listu zemalja i gradova u svijetu s najzagađenijem zrakom za 2018. godinu. Bosna i Hercegovina se nalazi na 14. mjestu, a kao najzagađeniji grad navodi se Lukavac koji je na 92. mjestu na listi koja ima više od 3.000 gradova.

Na listi su se našla četiri bh. grada. Osim Lukavca, po zagađenosti zraka slijede Živinice (102.), Gračanica (137.) i Sarajevo (240.).

Živinice su okarakterizirane kao grad s najzagađenijim zrakom u Europi u prošloj godini. Najkritičniji mjeseci bili su januar, februar, novembar i decembar, dok je štetan zrak registriran i u ožujku i listopadu.

Globalno gledano, zemlja s najzagađenijim zrakom je Bangladeš, a grad Gurugram u Indiji.

Prema navodima ovog izvještaja, zagađeni zrak uzrokuje sedam milijuna preranih smrti u svijetu svake godine, a zbog posljedica godišnje "izvuče" 225 milijardi dolara. Kina, Pakistan i Bangladeš imaju 50 gradova na ovoj listi.

 

AirVisual analizirao je koncentraciju čestica PM2.5 koja sadrži sulfat, nitrate i crni ugljen, a koji se uvuku duboko u pluća i kardiovaskularni sistem te uzrokuju bolesti pluća i srca, pad imunog sistema i poremećaje u kognitivnim sposobnostima., prenosi portal Klix.