Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Nagradu “Anka Topić” dobile Anita Pajević, Mirzana Pašić-Kodrić i Vladana Perlić

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Književnu nagradu  za prvu knjigu poezije bosanskohercegovačkih pjesnikinja, nazvanu po prvoj ženi koja je 1908. godine objavila knjigu poezije, Anki Topić, utemeljile su podružnice Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u Žepču i Vitezu, jer je prva pjesnikinja onoga doba rođena u Žepču a preminula i pokopana u Vitezu.


Od 35 prvih knjiga poezije bosanskohercegovačkih pjesnikinja, koje su se našle u konkurenciji žiri je izlučio 10 u uži izbor, a među njih odabrane su tri knjige kojima je u ovom ciklusu pripala književna nagrada"Anka Topić".


Dobitnice ravnopravna nagrada “Anka Topić” za najbolje žensko pjesničko ostvarenje od 2014. do 2020.  su: Anita Pajević iz Mostara za knjigu "Perlinov šum", Mirzana Pašić Kodrić iz Sarajeva za knjigu "Lirska subjekta" ( o flertu i odanosti) i Vladana Perlić iz Banja Luke za knjigu "Kucanje na vrata kule".


Nagrada se dodjeljuje naizmjenično u ova dva grada, a posljednja dodjela u Žepču bila je upriličena prije 13 godina. Prema riječima organizatora ove manifestacije,  ova dodjela  je zapravo trebala biti prošle godine jer je 2020. godine istekao ciklus od šest godina, ali zbog pandemije Covida-a 19 je odgođeno za ovu godinu.


U revijalnom dijelu svečanosti nastupio je Ritter Ethno ansambl koji je izveo pjesmu Anke Topić  Prognanik, a koju je uglazbio Viteški kantautor Ivo Jandrić. Publici u Žepču predstavila se  i mlada violinistica Bernarda Jukić.