Obilježen Dan općine Usora i dan 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Usore te prigodnim programom obilježen je Dan općine i dan 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora.

Program je počeo otkrivanjem ploče na Mostu usorskih branitelja. Stari most s jednom prometnom trakom bio je veliki prometni problem za stanovnike i gospodarske subjekte koji su na lijevoj strani obale rijeke Usore.

Novi i suvremeni most na rijeci Usori, koji je uspješno završen protekle godine, spaja dva dijela istoimene općine, odnosno naseljeno mjesto Alibegovci s naseljima Žabljak i Tešanjka na desnoj obali, te magistralnim putem Doboj – Teslić.

Izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a BiH, u kojem su uz predsjednika stranke Dragana Čovića bili i dužnosnici svih razina vlasti, položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima Usore, a zatim je nazočilo svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojom je predsjedao Anto Matić.

Načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić prezentirao je projekte koje je osigurala općinska uprava i one koji su realizirani uz pomoć viših razina vlasti u proteklih godinu dana.

- Napredak je vidljiv. Nastavljamo s ulaganjima u mlade, u obitelj, infrastrukturu kao i nove investicije uz podršku drugih razina vlasti koje su uvijek spremni pomoći i pomažu zahtjevima općine Usora - poručio je načelnik Anđelić.

Na svečanoj sjednici godišnja plaketa općine Usora dodijeljena je ministru gospodarstva u Vladi Zeničko-dobojske županije Zlatku Jeliću za aktivno zalaganje u realizaciji projekata iz oblasti gospodarstva i drugih oblasti u kojima je općina Usora imala suradnju.

Javno priznanje počasni građanin općine Usora uručena je Draganu Čoviću, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, za posebne zasluge u promicanju potreba i interesa općine Usora, kao i potporu u realizaciji brojnih kapitalnih projekata važnih za razvoj te općine.

Čović je zahvalio na uručenoj nagradi te je obećao nastavak potpore i završetak projekata značajnih za lokalnu zajednicu.

Dodao je kako će HDZ BiH i HNS svojim političkim djelovanjem stvoriti uvijete da se Hrvati u čitavoj BiH "osjećaju svoji na svom".

- Ovih dana vodimo pregovore koji će se razvijat i kroz naredne dane kako bi kroz izborno zakonodavstvo osigurali da konstitutivan narod, jednakopravan narod, hrvatski narod u BiH ima legitimne predstavnike koji će štiti interese Hrvata u svakom dijelu BiH. Hrvati će isto tretirati Hrvata Posavine, ovog djela Bosne, Središnje Bosne, kao i Hrvate Hercegovine - poručio je Čović.

fena

Međunarodni dan sestrinstva: Zastrašujući podaci uzrokovani pandemijom zahtijevaju hitnu reakciju nadležnih

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Uprkos pandemiji novog koronavirusa COVID-19 i ove godine će dostojanstveno biti obilježen 12. svibnja, Međunarodni dan sestrinstva. Ovaj datum se povezuje s rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florens Najtingel (Florence Nightingale).

Sabina Čolić, diplomirana medicinska sestra, predsjednica je Komore medicinskih sestara/tehničara koja samo u Zeničko-dobojskom kantonu okuplja oko 2.250 medicinskih sestara, tehničara i babica. Medicinske sestre – tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu – u svijetu ih ima preko 30 milijuna, u Bosni i Hercegovini dvadesetak hiljada.

Pod velikim pritiskom

- Već drugu godinu zaredom, zbog pandemije, ne možemo obilježiti Dan sestrinstva edukativno-promotivnim naučno-stručnim skupovima, kako smo to činili ranijih godina, ističe Čolić. Ona ističe da je Covid-19 stavio zdravstveni sistem pod veliki napor, te su do izražaja došle mnogobrojne zdravstvene slabosti, te su medicinske sestre i tehničari stavljeni pod veliki pritisak.

- Puno su izloženi stresu, "sagorijevanju" na poslu, infekcijama, svjedočimo i nekoliko smrtnih slučajeva kolega, što znači da je sve to nenadoknadiv gubitak za sve nas. U odgovoru na ovaj veliki pritisak, mi smo najbrojniji pružaoci usluga. Na čelu te borbe medicinske sestre i tehničari su se pokazali tko su, što rade i zašto je vrlo važno da se ulaže u taj važan resurs, kaže Čolić.

Međunarodno vijeće sestara-tehničara (ICN) kojeg čine 130 nacionalnih udruženja iz cijelog svijeta ove godine je za obilježavanje svog datuma odabralo slogan "Glas da povede - vizija zdravstvene njege budućnosti"

 Svjetska udruženja medicinskih sestara i tehničara u posljednje vrijeme sve više prepoznaju sestrinstvo u javnom zdravstvu, "Public health nursing", za što kod nas još uvijek nema adekvatnog prijevoda.

- Ono ustvari na jednom mjestu okuplja sve aktivnosti medicinskih sestara i tehničara generalno u javnom zdravstvu, od preventivno-promotivnog rada s djecom, porodicama, različitim grupama stanovništva, na radnom mjestu, u školama, u vrtićima i slično. Upravo su oni doprinijeli razvoju novih metodologija, koje se provode u ovim pobrojanim institucijama i ustanovama, te time direktno radili na smanjenju i sprečavanju širenja Covid-19 pandemije, ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zastrašujuća statistika

Nažalost, podaci o stvarnom broju umrlih, oboljelih i zaraženih zdravstvenih radnika daleko su veći od onih koji su objedinjeni u izvještajima ICN-a. A po njima, do kraja 2020. bilo je zaraženo više od 1,6 milijuna zdravstvenih radnika samo u 34 države koje su dostavile izvještaj. podaci govore 2.710 umrlih, ali je taj broj znatno veći.

Prosjek zaraženih zdravstvenih radnika kreće se i do 30 posto svih zdravstvenih radnika. Više od 80 posto medicinskih radnika ima evidentirane mentalne probleme uslijed preopterećenja i rizika na poslu.

Procjena ICN-a je da će globalno do 2030. nedostajati više od 13 milijuna medicinskih sestara. Razlozi za ovu crnu statistiku su i podatak da će u narednih deset godina jedna od šest medicinskih sestara otići u penziju (potrebno obrazovati skoro pet milijuna osoba), a dodatno je zabilježen i do sad najveći odlazak iz profesije, uslijed profesionalnog stresa i opterećenja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je dala nekoliko preporuka poput ulaganja u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestra, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinskih sestara i babica, jačanje i prepoznavanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, a koji su ključni za dalji razvoj sestrinske profesije u budućnosti.

INZ/KMST ZDK

Čestitka premijera Bašića povodom Dana policije: Policija je oslonac i čuvar sigurnosti svih građana

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić uputio je ministru unutrašnjih poslova Dariju Pekiću, policijskom komesaru Semiru Šutu, policajkama i policajcima te svim uposlenicama i uposlenicima Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova čestitku povodom 15. svibnja - Dana policije Zeničko-dobojskog kantona.

 Premijer Bašić se zahvalio na marljivosti, predanosti i ustrajnosti u obavljanju redovnih poslova i zahtjevnih zadataka, posebno u vrijeme pandemije korona virusa kada je policija pokazala da je snažan oslonac i dostojan čuvar sigurnosti svih građana.

 Potvrdio je opredjeljenje Vlade da nastavi kadrovski i materijalno jačati policiju kako bi mogla još uspješnije štititi i provoditi zakone iz svoje nadležnosti, boriti se protiv svih sigurnosnih izazova i najtežih oblika kriminala te jačati sigurnost u društvu.

 - Želimo profesionalnu, efikasnu i dobro opremljenu policiju, jer je naše opredjeljenje i vizija policija kao servis građana - rekao je premijer Bašić.

 Posebno priznanje odao je policijskim službenicima koji su položili živote i dijelove tijela u odbrani Bosne i Hercegovine ili u obavljanju drugih službenih dužnosti.

 

Press služba ZDK

Vlada ZDK i Caritas Švicarske nastavljaju suradnju na projektu PEACH

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Caritas Švicarske u Bosni i Hercegovini potpisali su memorandum o nastavku suradnje dvije institucije unutar projekta "Predškolsko obrazovanje za svu djecu" (PEACH).  

Caritas Švicarske u sklopu navedenog projekta podržava predškolski odgoj i obrazovanje kroz specifične edukacijske module u suvremenim metodologijama, socijalnoj inkluziji i pravima djece, s posebnim fokusom na uključivanje djece iz ranjivih kategorija.

PEACH ima za cilj promociju pristupa kvalitetnom predškolskom obrazovanju koje daje snažne temelje za osnovno obrazovanje, a predviđa i zagovaranje značaja predškolskog odgoja za razvoj djeteta.

Opći ciljevi projekta su omogućiti djeci iz ranjivih kategorija pristup predškolskom obrazovanju, stvoriti prijatno okruženje za djecu u predškolskim ustanovama te poboljšati predškolsko obrazovanje kroz nove načine i suvremenu metodologiju rada, socijalnu uključenost i prava djeteta s posebnim naglaskom na ranjive kategorije djece.

Press služba ZDK

ZDK I OeAD uspostavljaju suradnju u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić razgovarao je u srijedu, 12. svibnja  s izaslanicom za obrazovanje Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju (OeAD) Marom Ikić o projektima koje dvije institucije realiziraju na području ovog kantona.

Istaknuto je da OeAD, nekadašnji KulturKontakt Austria, uspješno surađuje s Bosnom i Hercegovinom niz godina u oblasti obrazovanja, kulture i privrede, te da se uspješna suradnja nastavlja sa Zeničko-dobojskim kantonom u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

Najavljeno je da će ZDK i OeAD ubrzo potpisati memorandum o suradnji s jasno definiranim modelima suradnje, a s ciljem unapređenja okruženja za osiguranje kvalitetnijeg srednjeg obrazovanja u ovom kantonu - saopćeno je iz Press službe ZDK.

Danas je Međunarodni dan fizičke aktivnosti, njen značaj poseban u doba Covid-ograničenja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Obilježavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti u doba pandemije Covid-19 predstavlja idealnu priliku da se podsjetimo koliko je fizička aktivnost važna i koliko može doprinijeti zdravijem načinu života, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.


Četvrti vodeći faktor za preranu smrt


Svjetska zdravstvena organizacija je 10. svibnja 2003. godine pokrenula inicijativu promoviranja fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu (Move for health day). Taj datum je određen za Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost odnosi se, ne samo na sport i naporno vježbanje, već i na bilo koju vrstu aktivnosti koja uključuje mobilnost, kao što su rekreacija, biciklizam, hodanje i ples.


- Ljudi mogu imati koristi čak i od umjerenih nivoa fizičke aktivnosti koji su dostižni za većinu populacije u skladu s ličnim sklonostima i životnim okolnostima. Za početak je dovoljno neke ustaljene navike zamijeniti zdravijim, kao što su odlazak na posao biciklom ili pješice, umjesto automobilom, korištenje stepenica umjesto lifta i slično, ističe Berina Jašarević iz Službe za školsku higijenu INZ-a.


Fizička neaktivnost je četvrti vodeći faktor rizika za ranu smrt, odgovorna za 3,2 do 5 milijuna smrtnih slučajeva svake godine. Neadekvatna fizička aktivnost jedan je od četiri glavna faktora rizika odgovorna za alarmantan porast većine nezaraznih bolesti poput bolesti srca, karcinoma i dijabetesa koje su danas odgovorne za više od 60 posto smrtnih slučajeva širom svijeta. Veliki udio ove smrti je preuranjen i javlja se tijekom najproduktivnijeg životnog perioda.


Globalno se procjenjuje da tjelesna neaktivnost uzrokuje oko 27 posto dijabetesa, 30 posto ishemijske bolesti srca i 21 do 25 posto raka dojke i debelog crijeva. Fizička aktivnost je također osnovna u postizanju energetske ravnoteže i kontrole težine.

Nedavne procjene pokazuju da približno trećina (31%) svjetske populacije ne poduzima preporučenu količinu fizičke aktivnosti.

- Zašto je neophodno biti fizički aktivniji? Aktivnost pomaže pri smanjenju tjelesne težine, snižava krvni pritisak i poboljšava nivoe triglicerida i kolesterola, poboljšava inzulinsku senzitivnost koja doprinosi smanjenju rizika od dijabetesa, poboljšava raspoloženje otpuštajući endorfine, navodi Jašarević.


Fizička aktivnost ima slično dejstvo kao i antidepresivi u liječenju depresije, smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara i karcinoma, ojačava imuni sistem i sprječava nastanak infekcija, poboljšava funkciju mozga, te doprinosi smanjenju stresa.


Preporuke u odnosu na dob


Smjernice  za tjelesnu aktivnost djece i adolescenata preporučuju sat vremena  umjerene do snažne aktivnosti. Preporučuje se postepeno podizanje intenziteta vježbi od umjerenog ka snažnijem. Vježbe visokog intenziteta kao i one koje potiču jačanje muskulature bi se trebale provoditi najmanje tri puta sedmično.
Odrasle osobe bi se trebale baviti umjerenom fizičkom aktivnošću barem 150-300 minuta sedmično (oko pola sata dnevno), a vježbama visokog intenziteta 75-150 minuta sedmično (oko 15 minuta dnevno).


Odrasli s lošom pokretljivošću i stariji od 65 godina trebaju obavljati aktivnosti najmanje tri puta sedmično kako bi poboljšali ravnotežu i spriječili padove. Ako odrasli ove dobne skupine ne mogu raditi preporučene količine aktivnosti zbog zdravstvenih stanja trebali bi biti fizički aktivni onoliko koliko to njihove sposobnosti i uvjeti dozvoljavaju, kažu iz INZ-a.
Fizička aktivnost doprinosi zdravlju stanovništva smanjenjem prerane smrti, nepotrebnih bolesti i invaliditeta, kontrolom troškova zdravstvene zaštite i održavanjem visokog kvaliteta života od djetinjstva do starosti.  


Povećanje tjelesne aktivnosti društveni je, a ne samo pojedinačni problem i zahtjeva populacijski, multisektorski, multidisciplinarni i kulturološki pristup koji uzima u obzir obrazovanje, sport, zdravstvo, urbano planiranje, kulturu, transport, rekreaciju kao i druge faktore životne sredine.


Međutim, važno je krenuti, malim koracima, već danas, za vaše zdravlje, u skladu s Hipokratovom izrekom - Hodanje je čovjekov najbolji lijek.  
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Bašić i Huskić: Vjerom i disciplinom možemo savladati sve prepreke

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku muslimanima za Ramazanski bajram.

Ističu da su se muslimani, u svijetu i BiH i ovog ramazana, suočavali s iskušenjima pandemije virusa korona. Umjesto u džamijama i na zajedničkim iftarima, vjernici su više vremena provodili s obiteljima, koje su stub svakog društva.

- Pokazali smo da vjerom u Boga, složno i disciplinovano, možemo savladati najveće prepreke koje se pred nas postavljaju. Nakon mjeseca odricanja, oprosta, duhovnog pročišćenja i jačanja vjere, u okolnostima pandemije dočekujemo i Ramazanski bajram. Uz želju da Bajram dočekate u blagostanju, a bajramsku radost podijelite s najbližima, prijateljima i komšijama, vodeći računa o svom i zdravlju najbližih, Bajram Šerif Mubarek Olsun - navodi se u čestitki premijera Bašića i predsjedavajućeg Huskića, saopćila je Press služba ZDK.

Vlada ZDK dodatno ublažila protupandemijske mjere

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva kojim su dodatno ublažene protupandemijske mjere u ovom kantonu.

Slijedeći jučerašnju naredbu Vlade Federacije BiH, naredbom Vlade ZDK omogućeno je okupljanje 30 osoba u otvorenom i 20 osoba u zatvorenom prostoru, dok je ograničenje kretanja pomjereno na 23,00 do 05,00 sati.

Pratit ćemo redovno trendove i ako se stanje nastavi poboljšavati te ako budemo imali podršku građana i ovo ne shvatimo kao kraj pandemije, na narednim sjednicama ćemo ići u dodatno popuštanje mjera i normalizaciju života“, rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić.

Krizni štab je usvajajući Informaciju o epidemiološkoj situaciji u ZDK zaključio da je epidemiološka slika još uvijek nepovoljna, ali sa nastavkom trenda značajnog poboljšanja odnosno smanjenja broja novooboljelih, umrlih i hospitaliziranih pacijenata.

Jupić je iznio podatak da je u periodu od 28.4. do 4.5. registrirano 157 novih slučajeva oboljenja, tako da sedmodnevna incidenca iznosi 44, što je znatno manje nego prije nekoliko tjedana kada se ta incidenca kretala do 300.

Od ranijih restriktivnih mjera koje je donijela Vlada ZDK, na snazi ostaje zabrana održavanja svadbi i proslava, zabrana muzike uživo i posluživanje nargila u zatvorenim prostorima.