Vijeće ministara danas ponovo o nacionalnom programu i NATO putu BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici trebalo bi razmatrati Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018-2019. godine.

 Usvajanje ovog programa posljednji je uvjet za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

 

Danas će biti održana sjednica vlade Bosne i Hercegovine na kojoj se kao 32. točka dnevnog reda nalazi "Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019. godine". Kao predlagač ove tačke navodi se Komisija za NATO integracijski proces BiH.

 

Političari iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a koji nisu dio Vijeća ministara BiH, žestoko se suprotstavljaju usvajanju Nacionalnog programa pri tome se pozivajući na Rezoluciju Narodne skupštine RS-a kojom je entitet RS proglasio vojnu neutralnost po uzoru na Srbiju.

 

Ministri iz reda srpskog naroda Mirko Šarović, Igor Crnadak i Dragan Mektić zalažu se za skidanje ove tačke s dnevnog reda pod obrazloženjem da nisu ispunjeni formalno-pravni uvjeti da se ova točka uopće nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao.

 

Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana za NATO će odrediti i tempo formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Naime, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su poručili da neće podržati imenovanje mandatara za novi saziv iz SNSD-a Zorana Tegeltije dok se ne usvoji godišnji plan za NATO.

 

U isto vrijeme SNSD pokušava blokirati rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog neimenovanja novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Šef Kluba zastupnika iz reda SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac nedavno je za Klix.ba kazao da je prije svega neophodno definirati tko je struktura vlasti na državnom nivou i da je potpuno politički neozbiljno probijati rokove kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnih ministara.

 

"Iz tog razloga mi smo tražili odgađanje sjednice Zastupničkog doma PSBiH. To su snažni argumenti jer danas nitko u ovoj zemlji ne zna tko je struktura vlasti na nivou institucija BiH.

 

Smatram da Zastupnički dom PSBiH ne treba žuriti kada je riječ o formiranju stalnih radnih tijela, odnosno komisija, dok se ne izabere novi saziv Vijeća ministara BiH", kazao je Košarac.

Izvor: klix.ba

Tim za borbu protiv korupcije ZDK prezentirao svoj prvi izvještaj

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predsjednica Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije Meliha Omerspahić prezentirala je predstavnicima javnih ustanova te zakonodavne i izvršne vlasti tog kantona prvi izvještaj iz Strategije za borbu protiv korupcije iz Akcionog plana Vlade ZDK za period 2017. - 2019. godine.

Ona je istakla kako je to bio dosta zahtjevan posao te da su jedan od prvih kantona koji je uradio ovakvu vrstu izvještaja i javno ga prezentirao.

- Predvidjeli smo 109 aktivnosti, s 20 rokova izvršenja, od kojih su neke aktivnosti s utvrđenim rokom izvođenja. Od tih aktivnosti u zadanom roku ispoštovano je oko 60 posto - istakla je predsjednica Omerspahić, koja je dodala kako se neke aktivnosti provode kontinuirano.

Deset oblasti iz Akcionog plana, napominje Omerspahić, nema zadovoljavajuće rezultate, a jedna od tih oblasti je i zdravstvo u ZDK-u.

- To je posebno važno zato što znamo koliko je ova oblast podložna korupciji, koliko su građani osjetljivi kada je u pitanju ova oblast pružanja usluga. Zato će, u narednom periodu, a to su preporuke koje smo dali Vladi i koje je Vlada usvojila, jedan od važnih oblasti kojima ćemo dati prioritet sigurno biti oblast zdravstva - najavljuje Omerspahić, koja dodaje kako će poseban akcent biti stavljen i na oblast javnih nabavki.

Prevencija borbe protiv korupcije, ističe Omerspahić, zahtijeva angažman svih aktera, jer samo Tim, kojem je ona na čelu, u tom poslu ne može biti uspješan ako izostane podrška.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić napomenuo je kako je ZDK donio Akcioni plan i prati njegovu realizaciju.

Agencija je, napomenuo je Šabotić, zagovarala profesionalizaciju ovog tijela u ZDK-u, što se i realiziralo pa sada ZDK ima profesionalno tijelo.

- To će se tijelo isključivo baviti prevencijom korupcije na svom nivou vlasti - ističe Šabotić, koji dodaje kako je ZDK uradio dobar posao.

Tim je, napomenuo je Šabotić, do sada imao dosta dobru podršku od zakonodavne i izvršne vlasti, ali se nada da će i u narednom periodu imati podršku u materijalnom opremanju, kadrovskom popunjavanju te definiranju ovlaštenja i pozicioniranja kroz zakonsku regulativu.

Galijašević: Počinjemo pregovore za formiranje vlasti u ZDK-u

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA i aktualni premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević izjavio je, nakon današnjeg raspada parlamentarne koalicije sedam stranaka u tom kantonu, da je to za njega bio  očekivan rasplet.

-Nažalost, krenulo se u formiranje vlasti bez SDA, koja je relativni pobjednik i sa najviše, 11 osvojenih mandata u Skupštini ZDK. Nakon svega, samo smo izgubili vrijeme. Ali, mi krećemo u pregovore s partnerima s kojima se podudara naš program - rekao je Galijašević za Fenu.

Kako je naveo, s obzirom da su u koaliciji sa HDZ-om, koji ima tri zastupnika, zasad počinju s potporom 14 zastupnika.

-Vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti skupiti glasova zastupnika - kaže Galijašević, koji nije želio prognozirati ni kada bi mogli imati oformljenu novu parlamentarnu većinu niti Vladu.

O tome je rano govoriti, dodaje, ali više će znati nakon prvog kruga razgovora s mogućim partnerima. Javnost će biti blagovremeno informirana o terminima tih pregovora, ističe Galijašević.

(fena)

Vlada FBiH: Za izgradnju pješačkog mosta u Zavidovićima dodatnih 284.000 KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Ilustracija
 

Vlada Federacije BiH usvojila je kvartalni izvještaj o provedbi Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH (FERP) za period 1. travnja do 30. rujna 2018. godine.

Data je suglasnost da iz Projekta bude izdvojeno dodatnih 284.500 maraka za završetak izgradnje pješačkog mosta Alići u Zavidovićima, a općina Zavidovići će za ove namjene izdvojiti još 50.000 maraka.

Projekt hitnog oporavka od poplava je, kako je navedeno, ključni element neposrednog odgovora Svjetske banke na razorne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine.

Federalna vlada usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o utrošku sredstava Privredne komore Federacije BiH za sufinanciranje projekta „Razvoj automobilske industrije Federacije BiH" za period 2017.-2018. godina.

Sredstva u iznosu od 150.000 maraka utrošena su za sufinanciranje rada biroa u Njemačkoj, sufinanciranje rada Razvojnog ureda ove komore, nastup na sajmu IZB 2018. i promotivne aktivnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 

Bradarić više nema podršku dovoljno zastupnika u Skupštini ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Parlamentarna većina u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) više ne postoji. Na današnjem sastanka u kabinetu predsjedavajućeg Skupštine ZDK Ismeta Sarajlić (SBB), mandatar Mehmed Bradarić (SDP), objavio je da više nema podršku sedam stranaka i neophodnih 18 zastupnika.

 

- Još u petak, odlukom vrha stranke, koaliciju su napustila tri zastupnika SBB, a nakon današnjeg priopćenja za javnost iz Stranke za BiH, jasno je da smo ostali na podršci 17 zastupnika - kaže Bradarić.

 

On dodaje da će pokušati i dalje da oformi većinu te skupiti potrebnih 18 glasova za svoju vladu, ali što se tiče eventualne koalicije sa SDA, Bradarić kaže kako on u tome sigurno neće sudjelovati.

 

- Članovi SDP-a, koji su tu na sastanku, koji su i članovi Predsjedništva, za takve dogovore ne znaju. Ali, ono što ja mogu sa sigurnošću tvrditi, 100 posto, i ako dođe do takve kompozicije, Bradarić Mehmeda u svemu tome nema - kazao je Bradarić, dodajući kako je on tek 14. siječnja ušao u priču oko sastava Vlade ZDK te da je to, vjerojatno, bilo i prekasno.

Pokrenut proces revizije diploma u federalnim institucijama

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja, usvojila je inicijativu za pokretanje revizije diploma svih uposlenih u federalnim organima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač Federacija BiH.

Revizijom će biti obuhvaćeni imenovani dužnosnici, državni službenici i namještenici u ovim institucijama.

Za realizaciju i koordinaciju inicijative Vlada je zadužila Federalno ministarstvo znanosti i obrazovanja i Federalno ministarstvo pravde. Oni će, za jednu od sljedećih sjednica, pripremiti prijedlog mjera i aktivnosti za provedbu inicijative.

Vlada je pozvala i vlade kantona, gradove i općine da podrže i pridruže se toj inicijativi.

Na ovaj način, Vlada Federacije BiH odgovorila je na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktualnog stanja i uvođenja zakonitosti u oblast obrazovanja i funkcioniranja javnog sektora uopće, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Izvor: FENA

Koalicija u Zenici na klimavim nogama: Upitan Bh. blok!

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas će biti nastavljeni pregovori o formiranju vlasti i raspodjeli ministarstava nakon što su u petak prekinuti nakon izlaska Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH iz većine, čime je poljuljana stabilnost dosadašnje koalicije.

Burni petak bit će nastavljen danas, kada će predstavnici stranaka raspravljati o podjeli ministarstava. Krajem prošle sedmice predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Ermin Čehić odmah na početku sastanka je kazao da izlaze iz koalicije tzv. Bh. bloka jer su se pojavile špekulacije da bi Bh. blok mogao razgovarati sa SDA o formiranju vlasti.

Ne želeći iznevjeriti volju birača, SBB je napustio većinu sa svoja tri zastupnika, čime je u Bh. bloku ostalo 18 zastupnika. Međutim, nedugo nakon toga predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Isak Ramo, koji je također sa svoja dva zastupnika dio Bh. bloka, za Klix.ba je kazao kako je trenutna situacija za njih neprihvatljiva i da sve ide sporo. "Nama je ova situacija apsolutno neprihvatljiva. Nismo u pregovore ušli da budemo dio vlasti po svaku cijenu, već da napravimo jednu kvalitetnu i sposobnu vladu.

A-SDA je od samog početka vrlo ozbiljno pristupala svim partnerima iz koalicije koju je prvobitno okupio SDP, no nisam siguran do koje mjere su svi partneri ozbiljno pristupali nama", kazao je Isak te dodao: "Razmatramo u ovom trenutku mogućnost da tražimo i neka druga rješenja za formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Mislim da smo već izgubili dovoljno vremena na ova međustranačka prepucavanja i da je vrijeme da počnemo ozbiljno raditi".

Stranka za Bosnu i Hercegovinu sve do jučer nije komentirala novonastalu situaciju, a poručili su da je borba za fotelje prešla principe zajedničkog djelovanja. "Kantonalno vijeće SBiH Zenica cijeni da dosadašnje djelovanje u ovom bloku, praćeno međusobnim nadmudrivanjem i borbom za pozicije, a posebno djelovanje ključnog aktera u njemu, nije bilo preporuka za daljnje participiranje, već je bilo povod za istupanje i uskraćivanje podrške ovom bloku", poručili su iz SBiH.

Uz trenutno stanje, ako iz Bh. bloka istupe A-SDA i SBiH, koalicija će ostati s 15 zastupnika, dok bi s druge strane mogla biti formirana većina koju bi predvodila Stranka demokratske akcije s najvećim brojem zastupnika u Skupštini ZDK.

 

Današnji sastanak počinje u 11 sati nakon čega će biti poznato više detalja.

klix.ba

 

Što će BiH donijeti novi veleposlanici?

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

I o povlačenju i o imenovanju naših diplomata odluke na Predsjedništvu donose konsenzusom, no, očito je da su članovi najvišeg državnog organa odlučni da svaki od njih odabere onoliko veleposlanika koliko pripada jednom narodu 

Iako su u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića skrenuli pažnju na to da se imena novih veleposlanika ne objavljuju sve dok ovi ne dobiju agreman, odnosno pristanak države za koju su imenovani, imena ovih veleposlanika, ali i onih koje je

Predsjedništvo BiH opozvalo 18. prosinca, prošle godine, sigurno su već sama po sebi zanimljiva javnosti, piše Oslobođenje.

Tko ide - tko ostaje? 

Naime, i o povlačenju i o imenovanju naših diplomata odluke na Predsjedništvu donose konsenzusom, no, očito je da su članovi najvišeg državnog organa, kada je riječ o tom pitanju, odlučni da svaki od njih odabere onoliko veleposlanika koliko pripada jednom narodu i one koji su njima po volji.

U ovom slučaju su velikodušni jedan spram drugog bili Milorad Dodik i Željko Komšić. Dakle, koji su bh. veleposlanici otišli, a tko dolazi na njihovo mjesto?

Lidiju Topić u Veleposlanstvu BiH u Kraljevini Belgiji zamijenit će Ivana Robović. U Bugarskoj će Lepu Babić naslijediti, ako dobije agreman (kao i svi ostali), Zdravko Begović. U Crnoj Gori je povučen Vinko Radovanović, a još nitko nije imenovan. U Egiptu je povučen Duško Stojanović, nitko novi nije postavljen. Iz Grčke je opozvan Branko Đokić, a imenovana je Milica Ristović-Krstić. Iz Hrvatske je povučena Renata Paškalj, ali još nitko nije imenovan.

Iz Italije je povučen Darko Zelenika, a imenovan je Slavko Matanović. Iz Izraela je povučena Jelena Rajaković, a imenovan je Duško Kovačević. Iz Japana je povučen Borislav Marić, te imenovan Siniša Berjan. Iz Kanade je opozvan Srđan Lalić, imenovan Marko Milisav, dok u Kini ostaje Anton Rill do kraja mandata.

Iz Mađarske je povučen Tomislav Leko, a imenovana je Biljana Gutić-Bjelica. Kada je riječ o Njemačkoj, opozvana je Ankica Gudeljević, a imenovana Jadranka Negodić-Winbow, iz Poljske je Ivan Dunđer opozvan, a imenovana je Koviljka Špirić.

Iz Rumunjske je povučen Aleksandar Dragičević, a na njegovo mjesto dolazi Slaviša Ćeranić. Iz Slovenije je povučen Slavko Vučurević, dok je imenovan Milorad Živković. U Srbiji je opozvan Lazar Mirkić i još nitko nije imenovan. Iz Vatikana je povučen Josip Gelo i nitko nije imenovan, a kada je riječ o Švicarskoj, opozvan je Anđelko Orahovac, a imenovan Boro Bronza.

 Vesna Ćužić je povučena iz Švedske i to mjesto je još prazno, a iz Velike Britanije opozvana je Valentina Marinčić i niko nije imenovan. Iz Misije OSCE-a i UN-a u Beču Jugoslav Jovičić je povučen, te je imenovan Siniša Bencun.

Iz Misije Vijeća Europe u Strasbourgu opozvana je Lucija Ljubić, a imenovan je Ivan Orlić, dok je iz Misije BiH u New Yorku povučen Ivica Dronjić i nitko još nije imenovan na njegovo mjesto.

Kako piše Oslobođenje, vrijeme povratka u Bosnu i Hercegovinu opozvanih veleposlanika i konzula je različito. Recimo, Lepa Babić iz Bugarske i Jelena Rajaković iz Izraela su se trebale vratiti do 31. prosinca prošle godine i one su to učinile.

Nekima je, opet, rok 25. siječanj, a nekima 18. veljače.

Izvor: bljesak.info

 

Stranica 1 od 49