ZDK: Objavljen javni natječaj za dodjelu Javnih priznanja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Odbor za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona objavio je javni natječaj  za dodjelu javnih priznanja za 2020. godinu - Povelje Kantona i Plakete Kantona, koje se dodjeljuju povodom 29. kolovoza - Dana Zeničko-dobojskog kantona.

Povelja Kantona dodjeljuje se stranim državljanima koji su se istakli naročitim zaslugama u davanju podrške pravednoj borbi za obranu Bosne i Hercegovine od agresije, razvijanju međunarodne suradnje, razvijanju međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i toleranciji među ljudima različite nacije, vjere, kulture i dr.

Plaketa Kantona dodjeljuje se kao priznanje fizičkim licima, privrednim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udruženjima građana ili drugim pravnim subjektima za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, medicine, sporta, društvenih djelatnosti i umjetnosti.

Pravo predlaganja kandidata za dodjelu javnih priznanja imaju građani, jedinice lokalne samouprave, poduzeća, ustanove, političke organizacije, udruženja građana, fondacije i drugi organi i organizacije.

Prijedlog treba da sadrži podatke o kandidatu, za koju vrstu javnog priznanja se predlaže, obrazloženje prijedloga te raspoloživu dokumentaciju kojom se potvrđuju navodi iz obrazloženja.

Prijedloge za dodjelu javnih priznanja treba dostaviti Odboru za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona, na adresu: Zeničko-dobojski kanton, ul. Kučukovići br. 2, Zenica, zaključno s danom 17.07.2020. godine, s naznakom „Ne otvaraj“.

Prijedlozi podneseni od neovlaštenih podnosilaca, izvan roka podnošenja ili ne budu u skladu s uvjetima  iz natječaja neće biti razmatrani.

Press služba ZDK

Inspekcija nastavlja nadzor poštivana protupandemijskih preporuka u javnom prijevozu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost da će kantonalni inspektori u narednom periodu između ostalog nastaviti s kontinuiranim inspekcijskim nadzorom striktnog poštivanja preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose na javni prijevoz u uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH, s posebnim akcentom na kontrolu javnog prijevoza putnika u linijskom, ugovorenom kao i taxi prijevozu.

S tim u vezi, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove upozorava pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost javnog prijevoza da su obavezni poštivati naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva u cilju sprječavanja širenja bolesti izazvane novim koronavirusom COVID-19.

Napominjemo da će inspektori ako prilikom inspekcijskih nadzora utvrde da se pravna i fizička lica prilikom obavljanja djelatnosti ne pridržavaju naredbi, protiv prekršilaca poduzimati mjere koje uključuju i pokretanje krivičnih prijava za krivična djela kažnjiva po Krivičnom zakonu Federacije BiH.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona

11. srpnja Dan žalosti u Federaciji BiH

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu, donijela Odluku o proglašenju 11. srpnja  2020. godine, dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, tijekom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.


Danom žalosti izražava se sućut  i suosjećanje s obiteljima žrtava genocida u Srebrenici, te sjećanje na ovaj tragični događaj, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

fena

Krizni stožer ZDK: Epidemiološka situacija stabilna, ali ne smije biti opuštanja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Trenutna epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je dobra i stabilna, ali nas to ne smije zavarati i ne smije biti opuštanja - rekao je dr. Adnan Jupić, predsjednik Kriznog stožera i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

"Imamo 430 ljudi koji su oboljeli, od kojih se veliki broj oporavio i vratio normalnom životu, tako da trenutno imamo oko 100 aktivnih pacijenata u ZDK. Kapaciteti Kantonalne bolnice Zenica su dovoljni da zbrinemo veći broj ljudi, a Krizni stožer je potvrdio strategiju, po kojoj se izdvajamo u odnosu na druge kantone, a to je obavezno kliničko liječenje svih oboljelih od koronavirusa", rekao je ministar Jupić.

Član Kriznog stožera i načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a dr. Ednan Drljević pozvao je građane da poštuju higijensko-epidemiološke mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze, naglasivši da su kaznene mjere dobrim dijelom doprinijele da ZDK bude kanton s najmanjim brojem novooboljelih po broju stanovnika u FBiH.

Predstavnici Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona uručili su danas članovima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Kantonalnog stožera civilne zaštite ZDK zahvalnice za blagovremeno i sistemsko reagiranje u borbi protiv pandemije koronavirusa u ovom kantonu.

Zahvalnice je dobilo troje Zeničana (majka, kćerka i zet),koji su bili prvi slučajevi infekcije koronavirusom u FBiH, a koji su se uspješno oporavili nakon bolničkog liječenja u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Press služba ZDK

ZDK: Krizni stožer ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Iako se posljednjih dana bilježi rast broja novozaraženih koronavirusom, epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, a svi pacijenti imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu - rekao je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera  Ministarstva zdravstva ZDK.

"U ZDK je bitno da epidemiju držimo na prvoj fazi kontakata tako da nemamo nepoznatih izvora širenja zaraze i nadam se da ćemo taj trend zadržati", rekao je Jupić nakon  sjednice Kriznog stožera.

Krizni stožer ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera, dodaje ministar Jupić, ali ističe da se moraju poštovati preporuke i mjere zdravstvene struke.

"Moguće je uvođenje blažih oblika mjera, kao što je proglašenje stanja nesreće, što bi dalo šira ovlaštenja Kriznom štabu kako bi mogao kvalitetnije raditi, ali to građani ne bi osjetili. Pratimo situaciju u okolini, ali je ta opcija u ZDK u ovom trenutku isključena", rekao je Jupić.

Zeničko-dobojski kanton suočava se s nedostatkom testova za PCR laboratorije u Zenici i Tešnju, zbog čega će se Krizni  obratiti Vladi ZDK i kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja, te Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu zdravstva sa zahtjevom da se sagleda mogućnost nabavke testova.

„U toku je nabavka dodatne opreme koja će ubrzati rad i povećati kapacitet testiranja u ovim laboratorijima, tako da su sada problem testovi. Nadam se da će ova naša reakcija uroditi plodom i da ćemo ubrzo dobiti odgovarajući broj testova neophodan da zadovolji sve potrebe našeg stanovništva", rekao je ministar Jupić, naglasivši da će za sve pacijente koji imaju medicinske indikacije ove laboratorije uvijek imati odgovarajući broj testova.

Press služba ZDK

U ZDK-u počinje inspekcijska kontrola provedbe nove naredbe Kriznog stožera

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona u predstojećem periodu usmjerit će sve svoje aktivnosti na kontrolu provedbe naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koja je stupila na snagu 28. lipnja 2020. godine, a donesena je u uvjetima usložnjene epidemiološke situacije u Federaciji BiH.

KUZIP obavještava sva pravna i fizička lica na području ZDK da će kantonalni inspektori preventivno vršiti kontinuiran nadzor nad poštivanjem provođenja propisanih preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koje se odnose na poslovne aktivnosti koje subjekti nadzora obavljaju.

Inspekcijski nadzori vršit će se svaki radni dan, kao i u dane vikenda, saopćeno je iz Press služba ZDK.

U slučaju da se prilikom inspekcijskih nadzora utvrdi da se naredba ne poštuje, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK će u skladu sa svojim ovlastima poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, koje uključuju i pokretanje krivičnih prijava protiv počinilaca koji ne izvršavaju naredbu u uvjetima pandemije COVID-19, za krivična djela kažnjiva po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

 

Vlada ZDK: Za proljetnu sjetvu odobreno 339.610 KM, Poljoprivrednicima na raspolaganju ukupno 1,5. milijun KM

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vlada Zeničko-dobojskog odobrila je sredstva u iznosu od 339.610 KM za realizaciju programa za poticanje proljetne sjetve za 2020. godinu na području ovog kantona.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK potpisalo je 27. svibnja sporazum o sufinanciranju ovog programa s lokalnim zajednicama i Federalnim ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, tako da je poljoprivrednicima u ZDK-u za proljetnu sjetvu na raspolaganju 1,5 milijuna KM.

"Sredstva iz proračuna ZDK donošenjem ove odluke postaju operativna, a bit će doznačena gradovima i općinama u ZDK. Prema sporazumu, obaveza lokalnih zajednica je da prate realizaciju tih sredstava sa svih nivoa te dostave izvještaj o realizaciji programa. Također, obaveza lokalnih zajednica je da sredstva koja ne utroše vrate Federaciji BiH i Zeničko-dobojskom kantonu", rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirnes Bašić.

Press služba ZDK

Davor Božinović: Hrvatska sutra ukida samoizolaciju za građane BiH

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ministar unutarnjih poslova republike Hrvatske Davor Božinović najavio je otvaranje granica s Bosnom i Hercegovinom, a odluka bi mogla biti donesena već u utorak.
Riječ je o ukidanju obvezne dvotjedne samoizolacije za one koji dolaze iz BiH.

"Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granice, i kad su u pitanju državljani Europske unije i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u Hrvatsku na način da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine. Očekujem to najkasnije sutra", rekao je Božinović, a prenosi portal Index.hr.

vl