Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

CCI: Vlada ZDK nastoji smanjiti potrošnju

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Konsultant CCI-a Ivica Čavar istakao je da Vlada ZDK, nakon kašnjenja u imenovanju, napravila je pozitivan korak jer se odmah opredijelila za smanjenje potrošnje donošenjem programa mjera štednje i ukidanje funkcije brojnih savjetnika. 

Prema njegovim riječima potezi aktualnog sastava Vlade ZDK ohrabruju, jer se mjerama smanjenja javne potrošnje i aktualiziranja programa mjera štednje nastoji napraviti balans između stvarnih budžetskih potreba i velike liste neopravdanih želja. 

Pred Vladom ZDK je velika obaveza da se "planirani budžet i programi rada za narednu godinu moraju se donijeti u posljednjem kvartalu ove godine", napomenuli su konsultanti CCI-a. Ono što u ovom trenutku opterećuje rad Vlade ZDK je veliki dostignuti budžetski deficit Zeničko-dobojskog kantona, koji trenutno iznosi oko 70 miliona KM. 

Imenovanjem nove vlade Skupština ZDK je prekršila Zakon o ravnopravnosti polova, jer Vlada nema nijednu pripadnicu ljepšeg pola među ministrima. 

Ocjena CCI-a je da Vlada i Skupština ZDK kasne s usvajanjem zakona i drugih propisa, obzirom da su tek u nivou jedne trećine produktivnosti u donošenju akata, i u drugom polugodištu moraju intenzivirati aktivnosti na poboljšanju ukupnog ambijenta za život građana ovoga kantona.