U ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine poticaji Ministarstva za privredu u ukupnom iznosu od 691.000 KM uplaćeni su privrednicima s područja našeg kantona.

 

Nakon provedene procedure, Vlada ZDK je na prijedlog Ministarstva za privredu donijela odluku o dodjeli subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima, i to po osnovu subvencioniranja administrativnih troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata u 2018. godini.

Ovaj program uključio je i korisnike koji su prošle godine koristili poticaje za troškove doprinosa, zatim subvencioniranje podrške razvoju konkurentnosti privrede, investicije kod obrta iz prerađivačkih djelatnosti i starih zanata, regresiranje kamata na investicijske kredite, povećanje iskorištenja kapaciteta ugostiteljskih objekata i seoskog turizma te subvencioniranje projekata komora i udruženja iz područja privrede.

Za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima programom Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu predviđeno je 1,6 milijuna KM.