Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Profesionalna policija i odgovorni građani važni su tvorci ukupne sigurnosti

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održala je svoju posljednju sjednicu u ovom mandatnom periodu, na kojoj je razmatrana aktualna sigurnosna situacija u Zeničko-dobojskom kantonu. Imajući u vidu parametre koji se odnose na stanje kriminaliteta, javni red i mir i sigurnost prometa u prvih devet mjeseci ove godine, konstatirano je da je situacija zadovoljavajuća.

Ovom prilikom Komisija je sumirala dosadašnji rad u oblasti nadzora policije, te istakla najvažnija pitanja koje je razmatrala i po kojima je davala svoje prijedloge i sugestije. Kao najznačajnije, istaknut je doprinos Komisije u donošenju novog Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o policijskim službenicima, te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, kao i doprinos u unapređenju uvjeta rada policije u materijalno-tehničkom pogledu, kao i u kadrovskom jačanju Uprave policije.

Na kraju, upriličen je obilazak nedavno otvorenog multifunkcionalnog i modernog Centra za edukaciju i specijalne policijske jedinice, gdje su prisutni upoznati s radno-edukativnim aktivnostima policijskih službenika.

Članovi Komisije dali su podršku procesu prijema nedostajućih policijskih službenika i osiguranju sredstava za nove kapitalne investicije Uprave policije MUP-a ZDK.

Predsjedavajući Skupštine ZDK i predsjedavajući Komisije za nadzor rada policije Jasmin Duvnjak, ministar unutrašnjih poslova Nikola Arsenić i policijski komesar Šut Semir naglasili su značaj kvalitetne institucionalne suradnje i komunikacije svih struktura vlasti i još jednom se zahvalili posebno Vladi i Skupštini ZDK za dosadašnju podršku policiji.

"Policijski posao je častan, zahtjevan i odgovoran, stoga kontinuirano moramo unapređivati standard, kompetencije, imidž i opremljenost policajaca. Policiji je povjereno čuvanje javnog reda, mira i poretka. Vrlo je bitno da građani imaju povjerenja u svoju policiju, jer svi zajedno su odgovorni za ukupnu sigurnost. Uvažavajući okolnosti i djelovanje, moramo priznati da policijska agencija Zeničko-dobojskog kantona iskazuje posebno profesionalne standarde i ostvaruje zavidne rezultate u svom radu, u poređenju s ostalim agencijama u cijeloj Bosni i Hercegovini, i ja im na tome čestitam" - naglasio je predsjedavajući Jasmin Duvnjak.