U pripremi je novi cjenovnik nastave u osposobljavanju kandidata za vozače, prema kojem bi se znatno povećali troškovi za polaganje vozačkih ispita.
Po nekim kalkulacijama, za polaganje za B kategoriju vozila, kandidat će trebati izdvojiti i do 600 maraka više u odnosu na dosadašnju praksu.

Prema Nacrtu odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, koji će po svoj prilici stupiti na snagu do početka iduće godine, minimalni troškovi za polaganje ispita za B kategoriju vozila, sa izdvajanjima za ispit iz prve pomoći, ljekarsko uvjerenje i testove, iznosit će 1.633 KM. To je oko šest stotina maraka više u odnosu na sadašnju cijenu, koja se formira slobodno među auto-instruktorima.

Udruženje instruktora vožnje u Zenici pozdravlja uvođenje jedinstvenih kriterija i cijena polaganja vozačkih ispita, smatrajući ipak da su troškovi preveliki za prosječnog kandidata.

“Realno, prava cijena bi trebalo da bude 20, a ne ovim nacrtom utvrđenih 35 maraka po satu. Ne znam po kojim kriterijima se cijene formiraju, ali imam osjećaj da su one utvrđene prema mogućnostima stanovnika Sarajevskog kantona. Kod nas je standard niži”, – kazao je Kemal Omerdić, predsjednik Udruženja instruktora vožnje u Zenici.


Sličnog je mišljenja i pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i sporta, Mehmed Mustabašić. Cijene su previsoke, ali će jedinstveni pristup uvesti više reda u ovu oblast i proizvodit će se kvalitetniji vozači.


“Mi komisijski stalno provjeravamo što i kako rade instruktori i auto-škole, unapređujemo ove usluge kroz programe obuke instruktora. Pokušavamo uticati na to da ispiti budu što je moguće više fer, a u posljednje vrijeme imamo značajan napredak”, – ističe Mustabašić.


Nacrt odluke je upućen na mišljenje Ministarstvu financija i trezora BiH, a naredni korak je upućivanje teksta Prijedloga odluke Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH.

Autoškole će biti dužne da usvoje minimalnu cijenu nastavnog časa u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Izvor: zenicainfo.ba