Na račune općina Zeničko-dobojskog kantona isplaćeni su svi do sada ispostavljeni nalozi Ministarstva za braniteljska pitanja ZDK.

Ovim je aktualni sastav Vlade ZDK ponovno dokazao jedno od opredjeljenja s početka svog mandata - zaštitu tekovina  rata kroz podršku braniteljskoj populaciji.

Ukupno je isplaćeno oko 2.000.000 KM za namjene stambenog zbrinjavanja, stipendiranja, liječenja, zdravstvene zaštite i, najvažnije, zapošljavanja braniteljske populacije.


Ministarstvo za braniteljska pitanja ZDK u 2018. Godini raspolagalo je s preko 10.000.000 KM budžetskih sredstava što je do sada najveći iznos sredstava opredijeljenih za braniteljsku populaciju. Izdvojeni iznos zasnovan je na realnim potrebama ove populacije, što dokazuje i utrošak planiranih sredstava od preko 95 posto.


Dio zahtjeva po javnom pozivu za stambeno zbrinjavanje, zbog nedostatka sredstava predmetne namjene, čeka na rješavanje u 2019. godini kada će se osigurati sredstva za okončanje procedure, priopćeno je iz Ministarstva za braniteljska pitanja ZDK.

www.zdk.ba