Srijeda, Prosinac 11, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Foto: UNRO HVO Žepče, Usora, Vareš i ove godine osvojila 2. mjesto na „Pekijadi“ u Varešu

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U subotu,  10.08.2019. godine održana je četvrta po redu manifestacija u pripremi jela ispod peke „Pekijada – Oćevija 2019“  na kojem su sudjelovale 24 ekipe.
Ekipe su stigle iz susjednih nam država Hrvatske (9) i Srbije (3) i ekipe iz različitih gradova Bosne i Hercegovine (12).
Okupljanje je počelo oko 12 sati, a službeni početak natjecanja bio je u 13 sati. Svaka ekipa dobila je od organizatora 3 kg mesa i isto toliko krumpira, ložište za peku i drva.

Svaka ekipa morala je osigurati ostale sastojke da bi dobili najkvalitetniji ukus. U razgovoru s ekipama i njihovim članovima, nitko nije htio otkriti što je tajni sastojak za najbolji ukus. Bilo je onih koji su nastojali unijeti dašak vedrine, pa su govorili kako prave sataraš, a ne peku, da tajne sastojke drže u džepovima, da im smeta sjeverozapadni vjetar od 2 metra u sekundi i mnogo toga.
Stručni žiri u sastavu Hamid Kurjaković ispred Udruženja kuhara BiH, Čedo Pavlić i Ljuban Vijačkić imali su težak zadatak jer su morali obići sve ekipe, pogledati kako su pripremili stol i rade li prema propozicijama natjecanja. Na samom kraju morali su ocijeniti okus, miris i izgled donesenog uzorka.
Dok su se jela pripremala, peke zagrijavale, mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati u raznim delicijama koje su im ponuđene. Bilo je dosta domaćih proizvoda vrijednih Vareških ruku, od sireva, kolača, rakije i mnogo toga do kovačkih proizvoda i različitih suvenira koji su se mogli kupiti.

Zanimljivo je istaknuti da su vrijedni kovači iz Oćevije iskovali do sada najveću peku koja može nahraniti oko stotinu ljudi, gotovo vrijedno za Guinissovu knjigu rekorda.

Pekijadu službeno je otvorio načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i rekao: “Pozdravljam organizatore, mještane MZ Oćevija, vas Varešane i nama drage goste koji su došli iz drugih krajeva i susjednih nam država. Zahvaljujući MZ Oćevija, mojim suradnicima u Općini, Vladi ZDK koja je uložila neka sredstva prepoznajući važnost starih zanata, povijesnog nasljeđa, turizma, druženja i prijateljstva. Ja vam želim da se ugodno osjećate, svima vama koji ste došli, neću nikoga nabrajati ali svim dužnosnicima da uživate u ovoj prelijepoj prirodi i proglašavam otvorenom Pekijadu u Oćeviji“.
Uz načelnika prisutne je pozdravio predsjednik MZ Oćevija Zdravko Višnjić i zahvalio se na dolasku, a u ime članova žirija obratio se Hamid Kurjaković koji je objasni propozicije natjecanja.
Iako je Pekijada natjecateljskog karaktera, vladala je opuštena i zabavna atmosfera, a vrijeme predviđeno za pripremu jela proteklo je vrlo brzo. U zabavnom dijelu nastupio je glazbeni sastav „Besane noći“ iz Ilijaša koji je napravio poseban štimung. Uz goste iz Ilijaša nastupili su i mladi vareški tamburaši.  

Nakon završetka pripreme jela uslijedilo je ocjenjivanje i proglašenje pobjednika po kategorijama:
-Za najbolje dekoriran stol proglašena je ekipa „Birc“ iz Požega u Hrvatskoj.
-Za najbolje dekorirani tanjur proglašena je  ekipa „Mesnica Franjić“ iz Vareša.

U glavnoj kategoriji natjecanja u  pripreme peke :


Prvu nagradu osvojila je ekipa „Buble-Duble“ iz Zagreba


Drugu nagradu osvojila je ekipa UNRO HVO Žepče Usora Vareš iz BiH


Treću nagradu osvojila je ekipa „Nova Gajdobra“ iz Bačke Palanke u Srbiji.


Subotnje  druženje je bila prilika da se susretnu sve generacije, od onih najmlađih do onih u poznim godinama i iz raznih krajeva i svih nacionalnosti. Tradicionalno gostoprimstvo Oćevaca i Varešana svi su osjetili i obećali da će naredne godine sigurno opet biti na ovom mjestu.