Nedjelja, Siječanj 26, 2020

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Nemila: Održan Okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Udruženje „Pčela Nemila“ organizira niz aktivnosti u okviru „Sajma poljoprivrede“, koji se narednog vikenda održava u ovoj MZ.

Kako je istaknuo predsjednik udruženja Zejnir Halilović, na platou u centru Nemile, očekuje se učešće većeg broj poljoprivrednih proizvođača iz mjesnih zajednica Nemilskog sliva. 

 

U okviru ovog Sajma, Udruženje je u četvrtak navečer u Sali Društvenog doma u Nemili organiziralo Okrugli stol na temu značaja pčela za ljudsku zajednicu. Više od tri sata stručnjaci iz ove oblasti razgovarali su sa pčelarima.

 

Gosti ali i sudionici Okruglog stola bili su predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo dr.vet. Muhamed Gladan, magistrica biologije Aida Fajković Šanjta-Reis,  te magistar prehrambenih tehnologija i menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević.

 

Osim tima INZ-a, pozivu organizatora odazvali su se doc.dr. Behija Dukić, izvanredni profesor sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te Edis Klepo, predstavnik Gradske uprave.   Na skupu su sudjelovali, osim pčelara sa područja Zenice i pčelari iz Žepča i Tešnja.

 

Razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju pčelari, normativima i propisima koje pred naše proizvođače postavlja EU i domaće zakonodavstvo, mogućnostima i nedovoljnom korištenju domaćih laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje bolesti pčela i samog kvaliteta meda.

 

Profesorica Dukić istaknula je da u BiH postoji nekoliko certificiranih laboratorija, te da je jedna od njih upravo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, te pozvala pčelare da svoje pčele i pčelinje proizvode zaštite, a proizvodnju unaprijede tako što će zatražiti stručnu pomoć i asistenciju na ovom planu.

 

Sudionici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova.