Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Vlada ZDK: Povećan iznos poticaja za proizvodnju maline, kupine i organske jagode

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je 589.413,00 KM na ime poticaja za proizvodnju maline i kupine te proizvodnju organske jagode proizvođačima s područja ovog kantona.


 U 2019. godini otkupljeno je 1.900.000 kg maline, a proizvođači će dobiti poticaj u visini od 0,32 KM po kilogramu za fizička lica i 0,40 KM za pravne subjekte.


Programom utroška sredstava za podršku malinarskoj proizvodnji bio je predviđen poticaj za proizvodnju maline do 25 pfeninga po kilogramu, ali je nakon prijema aplikacija i dobivenih podataka o otkupljenim količinama donesena odluka o povećanju poticaja. Po prvi put, razdvojeni su poticaji za fizička i pravna lica.


"Smatramo da ćemo tom mjerom zadržati dostignuti nivo proizvodnje u malinarstvu i da će ovo biti vjetar u leđa malinarima da nastave s proizvodnjom maline. Strategijom razvoja ZDK smo definirali cilj da razdvojimo obrte i pravne subjekte od fizičkih lica, kako bismo potakli fizička lica da se udružuju i jačaju na tržištu", kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirnes Bašić.


Premijer Mirza Ganić je ponovio da je malinarska proizvodnja, uz peradarstvo, strateška proizvodna grana u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojoj egzistenciju ostvaruje veliki broj proizvođača, te da je cilj ove vlade sa sačuva lidersku poziciju u proizvodnji maline u Federaciji BiH.


Zbog problema i niske otkupne cijene jedan broj proizvođača je uništio svoje zasade maline, tako da je u 2019. godini došlo do smanjenja proizvodnje.


„Nadam se da će uz ove poticaje malinarska proizvodnja opstati i dodatno ojačati. Također, nadam se da će se i lokalne zajednice povesti primjerom Vlade ZDK-a i pružiti poticaj kako bi proizvođači mogli da rade i žive od onoga što proizvode", kazao je Ganić.