Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Premijer Ganić obećao nastavak potpore Sportskom savezu i klubovima osoba s invaliditetom

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je delegaciju Sportskog saveza udruženja osoba s invaliditetom ZDK, koju su, pored rukovodstva Saveza, činili predstavnici općinskih udruženja i sportskih klubova te osvajači medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Prijemu su prisustvovali ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.


Sportski savez osoba s invaliditetom ZDK u svom sastavu ima devet općinskih udruženja od Tešnja do Olova, a klubovi se takmiče u sedam sportskih disciplina. Prethodnih godina osvojili su desetine medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a za rezultate u 2019. dobili su i priznanja Sportskog saveza invalida FBiH.


Ljilja Slišković (ronjenje na dah) proglašena je najboljom sportašicom  u kategoriji ostali sportovi, Ermin Jusufović (sjedeća odbojka) dobio je priznanje za najboljeg sportaša  u kategoriji paraolimpijski sportovi, Fuad Vrgovčević je među najuspješnijim trenerima, a priznanja su dobili i klub SKOSI Zenica te kantonalne reprezentacija u stolnom tenisu, sportskom ribolovu i kuglanju.


Sportski savez invalida FBiH, na prijedlog Streljačkog saveza osoba s invaliditetom FBiH, dodijelio je priznanja još dvjema sportašicama  iz Zeničko-dobojskog kantona - streljašicama Zerini Skomorac, najboljoj sportašici u kategoriji paraolimpijski sportovi i Sajjri Poljo, najperspektivnijoj mladoj sportašici.


Predstavnici Saveza zahvalili su se Vladi na čelu s premijerom Mirzom Ganićem na podršci u 2019. godini, navodeći kako rezultate ne bi mogli ostvariti bez kontinuirane podrške institucija Zeničko-dobojskog kantona, ali da bi rezultati bili bolji uz još snažniju podršku drugih nivoa vlasti.


Uputivši čestitke za postignute uspjehe, premijer Ganić je obećao nastavak podrške invalidskom sportu, podržavši ideju Saveza da se angažiraju i u školama kako bi animirali djecu s hendikepom da se bave sportom. Najavio je da će u narednom periodu težište Vlade i nadležnih ministarstava biti na razvoju infrastrukture i opremanju klubova osoba s invaliditetom.