Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Tim Vlade ZDK za borbu protiv korupcije: Poziv građanima i institucijama ZDK

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U situaciji kada je na području Federacije BiH, odnosno Zeničko-dobojskog kantona proglašeno stanje prirodne nesreće, zbog pandemije izazvane korona virusom COVID-19, kao i sa svim pratećim objektivnim poteškoćama koje su nastale ili će nastati u aktualnim društveno- ekonomskim prilikama, Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije želi da skrene pozornost, i upozori javnost na sljedeće.


Pored obaveznog poštivanja donesenih naredbi, mjera i preporuka od strane nadležnih štabova civilne zaštite u smislu zaštite zdravlja i podizanja općeg nivoa higijensko-epidemiološke zaštite, Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije naglašava obavezu svih organa kantonalne uprave i javnih institucija na dosljedno poštivanje zakonskih i podzakonskih propisa, odnosno propisanih procedura u okvirima resornih nadležnosti i/ili djelokruga poslova i zadataka. S tim u vezi, napominjemo i obavještavamo javnost, da će Tim u okviru svojih ovlaštenja s dužnom pažnjom pratiti sva postupanja kantonalnih organa uprave i javnih institucija u novonastalim društvenim okolnostima, u smislu jačanja prevencije korupcije i sprečavanja nepravilnosti ili koruptivnih ponašanja, i u tom smislu pojačati suradnju sa svim agencijama, institucijama i organizacijama koje se neposredno bave sprečavanjem koruptivnih radnji i krivičnih djela korupcije.


Stoga, i ovom prilikom, pozivamo sve institucije i sve zaposlene da se u nastalim objektivno otežanim okolnostima i uvjetima rada, dosljedno pridržavaju važećih propisa i propisanih procedura, u skladu s donesenim akcionim planovima i planovima integriteta, te da se za sva dodatna pitanja, putem svojih imenovanih koordinatora, obrate na adresu Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.


Svjesni da ovakve društvene i životne prilike mogu uzrokovati mnoge nepravilnosti u društvenim i ekonomskim procesima (radni odnosi, javne nabavke, zloupotreba ovlaštenja) pozivamo/molimo građane Zeničko-dobojskog kantona da ne dozvole da bilo koja nepravilnost, koruptivno djelovanje kroz kršenje zakona ili zloupotrebu ovlaštenja, ostanu neprijavljeni odgovarajućim nadležnim institucijama.


Sve informacije i saznanja o učinjenim nepravilnostima i potencijalnim zloupotrebama mogu se prijaviti na mail adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tim Vlade ZDK za borbu protiv korupcije